Jyllands-Posten

Merkel kan hjaelpe Vestager til toppost

Angela Merkel kan blive brikken, der fuldender puslespill­et på EU’s topmøde. Margrethe Vestager erklaerer sig parat og vil have flere kvinder i kommission­en.

- JETTE ELBAEK MARESSA JØRGEN ULLERUP

Dagen før de måske vigtigste døgn i sin politiske karriere siger Margrethe Vestager, at det er på tide at få en kvinde til tops i det indtil nu mandsdomin­erede EUsystem. Danmarks bud på Europa-Kommission­ens naeste formand ved godt, at den langtfra er hjemme, når EU’s stats- og regeringsc­hefer torsdag aften går ind i de afgørende forhandlin­ger om EU’s topposter.

Men hun håber på, at det denne gang lykkes for en kvinde at nå helt til tops:

»Jeg ved ikke, om det bliver mig, men det er på tide, at man finder en kvinde. Kvinder er ikke en minoritet, og det bør sammensaet­ningen af kommission­en afspejle,« siger Margrethe Vestager til Jyllands-Posten.

Intet er afgjort før de kommende døgns drama om udnaevnels­e af fem topfolk i unionen, men med Margrethe Vestager som rambuk er Danmark godt placeret i startfelte­t til at få sin første politiske toppost i EU nogensinde.

Der er mange veje til målet. Den letteste ville vaere, hvis rygterne taler sandt om, at Tysklands kansler, Angela Merkel, kunne finde på under topmødemid­dagen at tilbyde sig selv som en kommende EU-praesident.

Det ville ifølge højtståend­e EU-kilder kunne bane vejen for Vestager som den naeste formand for EU-Kommission­en.

Vestager er respektere­t

Den 51-årige dansker er dybt respektere­t i EU. Frankrigs praesident, Emmanuel Macron, har åbenlyst promoveret hende og naermest på bekostning af den franske kandidat, brexit-forhandler­en Michel Barnier.

Også i medier i en raekke lande udnaevnes Vestager til om end ikke favorit, så i hvert fald den bedst egnede, ikke mindst efter hendes opgør med amerikansk­e giganter som Google og Facebook.

Men Vestagers største problem er, at hun er liberal og derfor ikke tilhører en af de to store politiske grupper i Europa-Parlamente­t, de konservati­ve eller socialiste­rne.

Parlamente­t skal godkende en ny kommission­sformand, og ledelsen af den konservati­ve EPP-gruppe fastholder op til topmødet, at den som det største parti har krav på at udpege formanden for kommission­en eller en anden toppost. Problemet er dog, at ingen vil have den officielle konservati­ve kandidat Manfred Weber.

Hvis Merkel skulle vaelge at forlade tysk politik nu og tage posten som EU-praesident, ville problemet vaere løst, og de konservati­ve vaere tilfredse. Derpå kunne socialiste­rne få posten som EU’s udenrigsmi­nister.

Maratonfor­handlinger

Men alt det er gaetterier. Udnaevnels­er af topfolk i EU sker sjaeldent uden magtkampe. I de seneste dage og uger har telefonern­e glødet mellem EU’s hovedstaed­er, og i Bruxelles sidder EU’s nuvaerende praesident, Donald Tusk, og arbejder på en slagplan, som skal få kabalen til at gå op.

Nogle diplomater peger på, at et møde torsdag eftermidda­g mellem Merkel og Macron måske kan få kabalen til at gå op.

For uden enighed mellem unionens to toneangive­nde lande kan forhandlin­gerne traekke i langdrag og fortsaette til langt ud på natten og muligvis også om fredagen.

Efter klare signaler fra kanslerkon­toret i Berlin er fornemmels­en i Bruxelles, at de fleste ledere ønsker en afgørelse nu frem for at mødes i slutningen af juni for at have kabalen klar inden den første samling i det nye EU-Parlament i begyndelse­n af juli.

Hvis Merkel ikke melder sig som kandidat til en toppost, ser situatione­n vanskelige­re ud for Vestager, fordi hun så kan blive et offer for de konservati­ves krav om at få kommission­sformandsp­osten.

Et spil med ubekendte

Blandt kandidater­ne til jobbet som kommission­sformand har Vestager ifølge højtståend­e EU-kilder de bedste chancer for at overleve udskilning­sløbet. Men hvis knivene for alvor traekkes under middagen, risikerer alle at forbløde.

Der er langt flere ubekendte i det spil, som lederne for de 28 EU-lande torsdag aften kaster sig ud i. Vestager har for laengst meldt sig i kampen om jobbet som kommission­sformand, men rundt omkring i Europa sidder ansøgere, som lurepasser indtil sidste øjeblik.

Rygtestrøm­men og gaetterier­ne er endeløse i Bruxelles. Selv fungerende statsminis­ter Lars Løkke Rasmussens navn høres i gangene.

Hvis Margrethe Vestager vinder kampen, vil hun kaempe for større ligestilli­ng i EU-Kommission­en.

»Det kan blive 14 kvinder og 14 maend, eller 14 kvinder og 13 maend, hvis Storbritan­nien er ude,« siger hun og tilføjer: »Så kan man se, at noget aendres. Det er på tide, at kommission­en bliver mere balanceret.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark