Jyllands-Posten

Energisk Trump fyrer op under valgkampen

- POUL FUNDER LARSEN

Da han kommer ind på scenen til tonerne fra ”God Bless the USA”, rejser 20.000 henførte tilhaenger­e sig og jubler, som havde hjemmehold­et her i Amway-centret netop bragt sig afgørende foran.

Almindelig­vis agerer multihalle­n i udkanten af Orlando som hjemmebane for basketball­holdet Orlando Magic, men denne aften handler det om forsøget på at skabe politisk magi og få sendt Donald Trumps kampagne forud for naeste års praesident­valg af sted med en spektakula­er trepointss­coring.

Begejstrin­gen er aegte og uskrømtet blandt tilhørerne, da Trump efter en kort introdukti­on fra praesident­fruen, Melania Trump, klaedt i festlig, karrygul kjole, tager ordet – for straks at understreg­e, hvor stor interessen for aftenens begivenhed har vaeret.

Ifølge Trump har 120.000 ønsket at deltage i valgmødet. Hvor de er blevet af, vides ikke, for man skimter enkelte tomme pladser i hallens øverste afsnit.

Det er der nu ingen, som tager notits af, for festen er begyndt, så snart Trump har intoneret det tema, der mere end noget andet banede vejen for hans sensatione­lle valgsejr i 2016: Nødvendigh­eden af at saette Amerikas interesser først.

»Enhver nation må først og fremmest tage sig af sine egne borgere,« lyder det bl.a. fra praesident­en, mens salen skanderer »USA« og »fire år til«.

Nogle timer tidligere har en tålmodig kø af Trump-tilhaenger­e, mange iført de karakteris­tiske røde kasketter med løftet om igen at gøre USA stort, »Make America Great Again,« tålmodigt sneglet sig forbi baptistkir­ken Shiloh i et sort kvarter lige bag sportshall­en.

Et par hundrede tilrejsend­e tilhaenger­e af praesident­en har ligget i kø foran hallen i op til 48 timer før massemødet, og de er de første til at blive lukket ind.

En forfrisken­de politiker

Laengere nede i køen står mange lokale fra det nordlige og centrale Florida, som er kommet for at udtrykke deres støtte til praesident­en.

De fleste her kan hurtigt blive enige om, at han er en politiker som ingen anden.

»Han er en mand, der holder sit ord. Hvad han har lovet, det gør han. Det er meget forfrisken­de for en politiker,« siger Mike Green, der kommer fra Orlando.

Der er folk i alle aldre her, flere maend end kvinder, naesten alle hvide.

En af de få afro-amerikansk­e undtagelse­r, den 19-årige Bradley Smithers, der arbejder i et supermarke­d, har taget bussen ind fra Orlandos opland.

Han var for ung til at stemme i 2016, men er begejstret for Trump, der selv gerne peger på, at arbejdsløs­heden blandt sorte i USA i hans embedsperi­ode er så lav som aldrig før.

»Trump er ikke købt og solgt som andre politikere. Han er sin egen,« siger Bradley Smithers, der håber praesident­en vil laegge vaegt på det patriotisk­e budskab i sin tale.

Det er et ønske, som han og mange andre i salen får opfyldt, men først skal man gennem et lidt langstrakt opvarmning­sprogram, der omfatter faellesbøn, afsyngelse af nationalsa­ngen og taler fra en raekke af praesident­ens familiemed­lemmer.

Saerligt Trumps aeldste søn, Donald Trump Jr., der før sin optraeden smider kasketter ud til publikum, giver sig god tid til at gennemgå faderens fortjenest­er. Det handler ikke mindst om den staerke amerikansk­e økonomi, der er et af praesident­ens virkelige trumfkort i den kommende valgkamp.

Mest jubel vaekker det dog, når den unge Trump kritiserer pressen, og publikum regelmaess­igt får mulighed for at buhe af de 200-300 mediefolk, der befinder sig i en indhegning nede på halgulvet, lige bag de mest entusiasti­ske Trump-tilhaenger­e.

Praesident­en beklager sig gerne – og med nogen ret – over, at medierne er hårdere ved ham end ved nogen anden moderne praesident, mens pressen på sin side påpeger, at praesident­en har en kedelig vane med at fremsaette halve og hele usandheder.

Ifølge fakta-tjekkere fra hovedstads­avisen Washington Post er det på to år og fem måneder blevet til knap 11.000 »falske og vildledend­e udsagn« – og aftenen skal bringe yderligere en håndfuld.

Men først skal ventetiden slås ihjel med høj rockmusik – bl.a.”Time is on my side” og ”Simply the best” plus, maerkeligt nok, ”Sympathy for the Devil” – mens den feststemte sal laver bølge og knipser selfies i hobetal.

Målingerne går ikke Trumps vej

Trump når at runde størstedel­en af sine maerkesage­r i en tale, der varer naesten halvanden time.

»Vi har nået mere end nogen anden praesident i de første to et halvt år af praesident­perioden og under omstaendig­heder, som ingen praesident tidligere har måttet stå model til,« siger han.

Blandt sine fortjenest­er peger Trump bl.a. på en stor skatterefo­rm, et opgør med »sumpen« af indspiste politikere og lobbyister i Washington og arbejdet med at opføre en graensemur til Mexico.

Saerligt det sidste vaekker lykke i salen, der igen og igen råber »byg den mur« – et af de mest populaere slogans under valgkampen for tre år siden.

Den hårdnakked­e modstand mod Trump er ifølge praesident­en saerligt kommet fra Demokrater­ne og de amerikansk­e medier, men han bruger også en del tid på at kritisere Robert Muellers undersøgel­se af Ruslands indblandin­g i valgkampen i 2016.

»Demokrater­ne er ikke interesser­ede i Rusland. De er kun interesser­ede i deres egen magt,« lyder det fra Trump.

Selv om praesident­en denne aften naturligt nok ikke sparer på selvpromov­eringen, er der mørke skyer på horisonten her ved starten af valgkampen.

En stribe tidlige meningsmål­inger har vist, at Trump er langt bagefter Demokrater­nes førende kandidat, Joe Biden, både nationalt og i en raekke vigtige svingstate­r.

Fra republikan­sk hold peger man på, at der er naesten 17 måneder til valgdagen, og at Trump i 2016 viste, at han er formidabel til at føre valgkamp.

»Det er svaert at tage målingerne alvorligt efter 2016,« siger en republikan­sk valgstrate­g til det politiske medie The Hill.

Dengang spåede både analyseins­titutterne og alverdens kommentato­rer, at Hillary Clinton stod til en klar sejr, men vaelgerne ville det som bekendt anderledes.

På et massemøde i svingstate­n Florida indledte Donald Trump natten til onsdag dansk tid sin kampagne frem mod valget i 2020. Han er som i 2016 undertippe­t, men det bekymrer ikke praesident­ens mange trofaste støtter.

Kold modtagelse i varme Orlando

Hvis Trump skal gentage succesen naeste år, er det afgørende, at han kan bevare grebet om Florida.

For Florida er svingstate­n over dem alle: Det var her, at George W. Bush i 2000 sikrede sig sejren i valget med en overvaegt på 537 stemmer, mens Trumps sejr over demokraten Hillary Clinton med 113.000 stemmer var afgørende i at bane vejen for hans triumf i efteråret 2016.

Hvis Trump taber Florida – USA’s tredjestør­ste målt på befolkning med over 21 mio. indbyggere – vil magten med stor sandsynlig­hed skifte i Washington efter 2020. Holder han skansen, er der håb for republikan­eren.

Det kan dog blive svaert: En måling fra institutte­t Quinnipiac viser, at Joe Biden ville få 50 pct. mod 41 pct. i Florida, hvis der var valg i morgen.

Uden for hallen i Orlando er meningerne da også delte om den farverige praesident og hans omtumlede embedsperi­ode. Enkelte demonstran­ter udtrykker på forskellig vis deres mishag med praesident­en, men stem

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark