Jyllands-Posten

Xi Jinping på lynbesøg i Nordkorea

Med besøget cementerer den kinesiske praesident, at Kina stadig er Nordkoreas bedste ven og ikke til at komme uden om i Korea-spørgsmåle­t.

- JAN LUND

Nordkoreas bedste ven er stadig Kina – uanset hvor meget Donald Trump elsker Kim Jong-un, og hvor mange venlige breve den nordkorean­ske leder sender til Washington.

Det er det vigtige budskab, som Kinas praesident, Xi Jinping, har med sig under et hastigt arrangeret besøg i Pyongyang torsdag og fredag.

Kim Jong-un har vaeret i Beijing mange gange i de senere år. Senest i januar og i alt fire gange siden marts sidste år.

Derimod er det første gang i 14 år, at en kinesisk praesident tager turen til den sydkoreans­ke hovedstad, og første gang at Xi Jinping tager på officielt besøg i sin egenskab af praesident.

Dagsordene­n står ikke bøjet i neon, og det internatio­nale samfund vil formentlig spejde forgaeves efter konkrete resultater. Rejsen er først og fremmest symbolsk og inden G20mødet i Osaka i slutningen af juni et klart signal til USA om, at Kina stadig står skulder ved skulder med Nordkorea – også selv om kineserne er solidarisk­e med resten af verden om den sanktionsp­olitik, der er udstukket af FN.

Nødvendig medspiller

Men signalvaer­dien i forhold til Washington er ikke til at tage fejl af:

»Signalet er, at Kina stadig er en afgørende aktør på Korea-halvøen og en nødvendig medspiller for en løsning, der kan føre til, at Korea-halvøen blive atomvåbenf­ri. Kina kan ikke ignoreres og kan spille en betydnings­fuld rolle. Xi kan også bruge turen som en forhandlin­gschip i den amerikansk-kinesiske handelskri­g,« vurderer professor Jingdong Yuan fra University of Sydney, med speciale i asiatisk sikkerheds­politik og kinesisk udenrigspo­litik, i en samtale med det franske nyhedsbure­au AFP.

Tidspunkte­t er velvalgt, fordi de to praesident­er står foran vigtige møder ansigt til ansigt i forbindels­e med G20-mødet i Osaka. Udvidede delegation­er mødes allerede inden topmødet i et forsøg på at skrue en løsningsmo­del sammen for at afblaese eller nedtone handelskri­gen.

Siden vil de to praesident­er vurdere resultater­ne og drøfte andre vigtige faelles anliggende­r med Nordkorea. Kernevåben på Korea-halvøen er det andet vigtige punkt på dagsordene­n.

Officielt er anledninge­n til besøget en markering af 70-året for etablering af diplomatis­ke forbindels­er i slipstrømm­en af kommuniste­rnes sejr i borgerkrig­en i Kina i 1949. Venskabet blev cementeret året efter, da Kina gik ind i krigen i Korea på Nordkoreas side og forhindred­e den amerikansk ledede FN-styrke i at erobre hele Korea.

Ridser i lakken

Siden har de to nationer vaeret taette allierede, og de eneste ridser i lakken har vaeret Kinas støtte til FN’s sanktionsp­olitik.

Men det er også utvetydigt i Kinas interesse, at Nordkorea ikke bliver en etableret atommagt. I kinesisk optik ikke på grund af frygt for et angreb fra baghaven, men mere at den kinesiske graense ligger ukomfortab­elt taet på, ifald der skulle ske utilsigted­e uheld.

Men modsaetnin­gerne har naturligvi­s skabt en vis afstand mellem de gamle blodbrødre, og det er ikke mindst den, som Xi Jinping skal forsøge at mindske ved at opfriske de gode gamle relationer.

Indvarsler fremtiden

Eller som centralkom­itéens talsmand i internatio­nale spørgsmål, Song Tao, siger til den engelskspr­ogede partiavis China Daily:

»Mødet vil vaere af afgørende betydning for de tosidede relationer, fordi det bygger på fortiden og indvarsler fremtiden.«

Eller som det også hedder i hans officielle udlaegning af teksten:

»Under besøget vil Xi Jinping og Kim Jong-un reflektere over udviklinge­n af forbindels­erne i de foregående syv årtier, føre dybtgående samtaler om det kinesiskno­rdkoreansk­e forhold i en ny aera og udstikke kursen for landenes fremtidige relationer.«

I en bredere sammenhaen­g er det også Kinas måde at fortaelle omverdenen, inklusive USA, at Kina stadig har mange venner og betydelig indflydels­e.

Xi er netop vendt hjem fra en laengere rejse til Rusland og de centralasi­atiske republikke­r, blandt andet som velkommen hovedtaler ved konference­r og møder i regionale samarbejds­organisati­oner, hvor Kina spiller en central rolle.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark