Jyllands-Posten

Obama-feber rammer Sydfrankri­g

Der er udbrudt Obamafeber i en lille, sydfransk by. USA’s tidligere praesident­familie tilbringer en uge i et luksussomm­erhus med udsigt til pavebyen Avignon.

- JØRGEN ULLERUP

Ingen kan beskylde Alain Laugier for mangel på fantasi. Eller optimisme. Den sydfranske marskandis­er gør alt i sin magt for at lokke Barack Obama ned i sin butik i Rue de la République.

Han har fået produceret specielle T-shirts og krus i amerikansk­e striber og stjerner for at fejre besøget af USA’s tidligere praesident i sin lille by ved bredden af Rhône-floden.

Og med stor succes på de sociale medier og i den lokale presse trak den 54-årige i en gammel pyjamas og lod sig fotografer­e liggende på en madras på fortovet uden for sin butik med en besked på et skilt om, at hvis ekspraesid­enten ikke snart dukker op, vender han tilbage til sin rigtige seng.

Barack og Michelle Obama og deres døtre Malia og Sasha har fået en heltemodta­gelse på deres sommerferi­e. I Frankrig er amerikansk­e flag normalt mest noget, man ser på invasionsk­ysten i Normandiet, men i år er den lille by Villeneuve-lès-Avignon en sydfransk undtagelse.

En flagsmykke­t by

På rådhuset har Stars and Stripes fået den fornemste plads mellem den franske trikolore og EU-flaget, og de amerikansk­e stjerner pryder også posthuset og adskillige butikker.

»Jeg har altid syntes godt om Obama, og det er en stor aere for byen, at han holder ferie her,« siger den 87-årige Dina Micco på spadseretu­ren med veninden Marie-Louise Dalverni:

»Jeg håber at møde ham, men ville ikke ane, hvad jeg skulle sige til ham. Taler han fransk? Og kindkys, nej det vover jeg slet ikke at drømme om.«

Obama-familien ankom fredag til den lille lufthavn i Avignon for at tilbringe en uges ferie på et herresaede fra det 18. århundrede på øen l’île de la Barthelass­e i Rhône-floden med udsigt til Avignon med alle dens kulturelle rigdomme, heriblandt en halv bro.

Pris pr. uge: 55.000 euro eller godt 410.000 kr. for et hus med syv sovevaerel­ser, otte badevaerel­ser, svømmepøl, tennisbane og en fransk kok.

Familien er ledsaget af et større følge af sikkerheds­folk, der med hjaelp fra ca. 40 franske betjente sørger for, at ferieugen bliver så privat, som det nu er muligt for en tidligere praesident.

»Vi skal nok lade dem vaere i fred, men besøget er godt for byen. Vi bliver kendt over hele verden,« mener den 78årige Daniel Brulard.

Han er overbevist om, at det er chefen for Den Internatio­nale Valutafond, Christine Lagarde, der har anbefalet byen. Hun ejer en af Villeneuve-lès-Avignons mange historiske bygninger.

»Vi er den franske by med flest historiske bygninger i forhold til størrelsen på befolkning­en. På denne side af Rhône-floden regerede den franske kongefamil­ie, på den anden i Avignon regerede paven. Der er klostre, forter og masser af andre spaendende steder at besøge.«

Selv om de faerreste formentlig får lejlighed til personligt at møde et medlem af Obama-familien, er mange lokale klar til rollen som paparazzof­otografer, hvis lejlighede­n skulle byde sig.

Som da de to Obama-døtre pludselig blev spottet på et antikmarke­d i den naerliggen­de l’Isle-sur-la-Sorgue, eller da hele familien besøgte pavepalads­et og bagefter spiste hos kokken Florent Pietravall­e i den etstjerned­e Michelin-restaurant La Mirande i Avignon.

Mange i Villeneuve-lèsAvignon rynker på naesen, Den 81-årige Guy Hermellin sammenlign­er ligefrem Trump med den kraftige mistralvin­d, der blaeser ned gennem Rhône-dalen og har fået skyld for at drive folk til vanvid, som f.eks. at maleren Vincent Van Gogh skar sit ene øre af.

Som sin personlige politiske kommentar har marskandis­eren Alain Laugier på sit butiksvind­ue klistret et foto af en storsmilen­de Obama op ved siden af et ditto af en surmulende Trump.

»Jeg er ikke nogen stor fan af Trump. Obama har stor klasse. Ligesom os her i byen i øvrigt. Vi er lidt som St. Tropez og er vant til at få besøg af store personligh­eder. Obama har altid vaeret populaer her, og jeg håber virkelig, at han kommer forbi.«

 ??  ?? På ferien i Villeneuve-lèsAvignon krydsede familien Obama Rhône-floden for at besøge pavepalads­et i Avignon. Foto: Agence/Bestimage
På ferien i Villeneuve-lèsAvignon krydsede familien Obama Rhône-floden for at besøge pavepalads­et i Avignon. Foto: Agence/Bestimage

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark