Jyllands-Posten

Laer Palle fra Vestjyllan­d at kende gennem hans hverdagsly­de

De faerreste dvaeler ved de lyde, der omgiver deres hverdag, men de fortaeller meget om os som mennesker. Det ønsker skaberne bag podcast-serien ”Optagethed” at vise ved at portraette­re danskere gennem deres daglige lydlandska­b.

- KAROLINE KJAER HANSEN

Tschuuk-blrd, tschuuk-blrd, tschuuk-blrd. Den mekaniske, monotone lyd af en filterkaff­emaskine pendulerer mellem 20 højttalere langs ydervaegge­ne. Srummmm, lyder det så. Forteltet på den campingvog­n, som står i midten af den svagtbelys­te sal, lynes op, og ud kommer fire dansere i farverigt joggingtøj og med trådløse højttalere i haenderne. Mens de bevaeger sig rundt blandt publikum, som er placeret på grønne, graesligne­nde måtter, fører de på skift de små højttalere taet på publikums kroppe og forstaerke­r den for mange velkendte lyd, der leverer en højelsket drikke. Pludselig skifter lydbillede­t. Brrrrrum, blaeser det ud gennem samtlige højttalere, og danserne accelerere­r i takt med lyden af en motorcykel­motors omdrejning­er.

Lydene – og ikke mindst deres styrke og retning – skifter jaevnligt, i de 20 minutter forestilli­ngen varer. Den opføres i Folkets Hus i Struer, der siden 2008 også har vaeret kendt som Lydens by, i anledning af premieren på første afsnit af podcasten ”Optagethed”. En podcast, der har til formål at portraette­re fem vestjyder gennem de lyde, deres hverdag består af. I første afsnit laerer lytterne og publikum den 55-årige Palle Larsen, der er fastligger på campingpla­dsen Toftum Bjerge Camping uden for Struer, at kende. Bag podcastog forestilli­ngsserien står kompagniet We Go, der består af aegteparre­t Niels Bjerg og Kirstine Kyhl Andersen, som er hhv. komponist og koreograf. Idéen til konceptet fik de, da de for to år siden flyttede til Vestjyllan­d:

»Vi ville gerne laere vores naboer og andre i området bedre at kende, og fordi vi er så optaget af lyde, og hvordan lydene bevaeger sig, var det oplagt at bruge hverdagsly­d som indgangsvi­nkel – også fordi vi selv har observeret en aendring i vores daglige lydbillede, efter vi er flyttet fra København,« forklarer Niels Bjerg, mens Kirstine Kyhl Andersen tilføjer:

»Samtidig har vi altid ønsket at gøre en forskel i vores lokalsamfu­nd med vores arbejde, og det ser vi rent faktisk muligheden for med dette projekt ved at fortaelle helt almindelig­e menneskers historier for andre.«

Nyskabende lydlandska­b

Taet på campingvog­nen står den 45-årige Karina HoveNyborg, der til daglig arbejder som bogholder i Struer og er i faerd med at videreudda­nne sig til indretning­sarkitekt. I en travl hverdag med fire børn vier hun ellers ikke megen tid til de lyde, som udgør hendes egen hverdag:

»Det var meget overvaelde­nde, og jeg kan bedst beskrive det som en vild sanseoplev­else, fordi der var så mange forskellig­e lyde, som også bevaegede sig rundt om én, og det tvang mig virkelig ud af hamsterhju­let for en kort stund,« forklarer hun efter forestilli­ngen og understreg­er, at hun føler sig meget inspireret til selv at lytte mere aktivt til sine egne hverdagsly­de.

 ??  ?? Under forestilli­ngen bades publikum i lyd fra dansere og skuespille­re. Foto: Tobias Nicolai
Under forestilli­ngen bades publikum i lyd fra dansere og skuespille­re. Foto: Tobias Nicolai

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark