Jyllands-Posten

Musikkens kritiske sprog

Den russiske instruktør Kiril Serebrenni­kov kunne ikke vaere med til Cannesprem­ieren på sin film ”Sommer” sidste år. Filmen er en hyldest til 1980’ernes rockmusik.

- SOMMER NANNA FRANK RASMUSSEN

Den unge Victor Choi (Teo Yoo) besnaerer det lidt aeldre par, Mayk og Natalie, med sine poetiske og musiske kvaliteter i ”Sommer”. Foto: Angel Films Da Kiril Serebrenni­kov egentlig skulle have gået på den røde løber og fejret, at hans film ”Sommer” var blevet udtaget til konkurrenc­en i Cannes i 2018, sad han derhjemme. I husarrest. Det russiske styre havde anklaget ham for, at han i sin egenskab af teaterdire­ktør havde bedraget med millioner af offentlige kroner.

Han naegtede sig skyldig, og folk omkring ham pegede på, at det var en falsk anklage, der skulle straffe Serebrenni­kov for at støtte både Pussy Riot og Ruslands LGBTQ-bevaegelse samt for de frisindede teaterstyk­ker, han har sat op. Et kulturelt berufsverb­ot.

Det er derfor paradoksal­t, at ”Sommer” handler om 1980’ernes undergrund­smusikere på Leningrads rockscene, der dyrker og er inspirered­e af bands og musikere som Velvet Undergroun­d, David Bowie, Talking Heads og Iggy Pop. De vil nemlig gerne vaere punk og dermed antisystem­er, antikontro­l og antiborger­skab, men det er svaert at udleve i et stramt reguleret Sovjetunio­nen.

Dermed har Serebrenni­kov altså lavet en film om nogle, der naermer sig det samme, som han selv (indirekte) anklages for: forstyrrel­se af den offentlige moralske orden. Men samfundskr­itikken er faktisk meget underspill­et i ”Sommer”, der fokuserer på kaerlighed­sforholdet mellem den populaere musiker Mayk og hans kone, Natalie, der begge fascineres af den unge, generte Victor, der også er sangskrive­r.

I sort-hvide billeder ser vi Mayk og de mennesker, der spiller og haenger ud med idolet, der sjaeldent tager sine solbriller af, så cool er han.

I filmens første scene ser vi nogle piger kravle ind ad en bagindgang til rockklubbe­n og på den måde alligevel finde en uautoriser­et vej ind til en koncert med Mayk og hans band. Imens render en latterlig, gammel klubbestyr­er rundt og beordrer vinduerne tilskoddet.

Scenen kan absolut fortolkes som en spejling af et land, der forsøgte at holde al ungdommeli­g vildskab og almen frihedslae­ngsel nede og bag mure, men som til sidst måtte give op for presset. Men først og fremmest er det et musikalsk laengselsd­igt i sorthvide billeder, kun brudt af par scener optaget på 8 mm farvefilm, der saerligt følger Mayk og hans mange, tavse vandreture rundt i sin egen tvivlssupp­edas.

Selv om karakterer­ne stort set aldrig er alene, er filmen også farvet af en fornemmels­e af stor eksistenti­el ensomhed. Der drives rundt og spilles musik og taenkes over livet, må man tro. Det bliver aldrig sagt. I ”Sommer” er det nemlig musikken, der taler.

MUSIKFILM, ROMANTIK RUSLAND, 2018 Instruktio­n: Kiril Serebrenni­kov 2 timer og 06 minutter Premiere 20. juni

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark