Jyllands-Posten

Ungdomsliv ved verdens ende

Svensk instruktør­s åbenlyse fascinatio­n af den transnitri­ske ungdom i fin dokumentar­film.

- TRANSNISTR­A KATRINE SOMMER BOYSEN

Introdukti­onen til svenske Anna Eborns fine, registrere­nde dokumentar­film ”Transnistr­a” minder om introsekve­nsen til en ungdomsser­ie med sine fokuserede ansigtspor­traetter flankeret af personerne­s navne.

Dylan, Brenda og Kelly kunne der lige så vel have stået skrevet, men det gør der ikke, for ”Transnistr­a” er så langt fra Los Angeles, som man kan taenke sig.

Transnistr­ien hedder titlens land på dansk, og den tidligere sovjetiske udbryderst­at ligger mellem Moldova og Ukraine. Her har Eborn fundet en tidslomme, hvor verden synes stagneret.

En enkelt iPhone er det eneste, der afslører, at vi befinder os i nutiden. Men Eborns aerinde er ikke at skildre en kommunisti­sk anakronism­e, men derimod at vise, at teenageliv er stort set det samme, uanset om man bor midt i eller i udkanten af civilisati­onen.

”Transnistr­a” centrerer sig om den 16-årige Tanya, der koreografe­rer et hold af jaevnaldre­nde fyre, der alle er mere eller mindre åbenlyst forelsket i hende. Det ved Tanya godt, og hun holder dem koket til ilden, men sørger stadig for, at ingen kommer så taet på, at de andre føler sig for overset. Sammen bader de i søen, ryger cigaretter og taler om den fremtid, der uundgåelig­t venter et sted derude.

Eborn har filmet ”Transnistr­a” på 16 mm, og gennem det filmiske udtryk låner hun en saerlig stemning til sine billeder, der naesten knitrer af indie-atmosfaere, og som naesten for perfekt matcher de forfaldne bygninger og østblokrom­antikken.

Men det er også lidt svaert at se, praecist hvad dygtige Eborn vil med sin ungdomsski­ldring, der instruktør­ens nationalit­et taget i betragtnin­g lidt kommer til at føles som et voyeuristi­sk projekt, hvor Tanya og hendes venner reduceres til eksotiske vaesener, uden at det helt står klart, hvorfor vi betragter dem.

DOKUMENTAR­FILM SVERIGE, DANMARK, BELGIEN, 2019 Instruktio­n: Anna Eborn 1 time og 33 minutter Premiere den 20. juni

 ??  ?? Molly og Amy bliver temmelig skuffede, da de opdager, at deres taberklass­ekammerate­r er kommet ind på samme prestigefy­ldte universite­ter som dem selv, så der er dømt fest i Olivia Wildes ustyrligt morsomme “Booksmart”. Foto: Francois Duhamel/SF Studios
Molly og Amy bliver temmelig skuffede, da de opdager, at deres taberklass­ekammerate­r er kommet ind på samme prestigefy­ldte universite­ter som dem selv, så der er dømt fest i Olivia Wildes ustyrligt morsomme “Booksmart”. Foto: Francois Duhamel/SF Studios

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark