Jyllands-Posten

Spil på Vestager

-

Det skulle hales ud af hende,

men omsider fik Mette Frederikse­n fremstamme­t, at hun vil bakke Margrethe Vestager op, hvis den tidligere radikale leder kan få jobbet som formand for Europa-Kommission­en.

Opbakninge­n fra Lars Løkke Rasmussen var for laengst i hus, og der er ingen tvivl om, at Margrethe Vestager står staerkere i spillet, når hun kan henvise til, at hun bakkes op af et bredt politisk flertal hjemmefra.

Det betyder ikke, at den er hjemme for Margrethe Vestager. Langtfra. Først på topmødet torsdag går spillet for alvor i gang om, hvem der skal beklaede EU’s topposter de naeste fem år. Men der er ingen tvivl om, at Danmark stiller med en kvalificer­et kandidat. Margrethe Vestager har en lang ministerog ledelseser­faring at traekke på, og hun har som EU’s konkurrenc­ekommissae­r demonstrer­et, at hun ikke ryster på hånden, når der skal traeffes beslutning­er.

Det kan virke paradoksal­t,

at hun skulle vente så laenge på opbakninge­n fra de radikales tidligere regeringsp­artner. Det afspejler igen, at europaeisk politik også er indenrigsp­olitik. Mette Frederikse­n føler ikke, at hun skylder de radikale noget. Socialdemo­kraterne erindrer tydeligt, hvordan Vestager kørte rundt med dem i det sorte tårn, da der sidst blev forhandlet om en socialdemo­kratisk ledet regering. Hertil kommer, at kommissaer­posten er rar at have i baghånden som trøsteprae­mie til den, der ikke blev minister.

Mette Frederikse­n har da heller ikke strakt sig laengere end til at udtale sin støtte til Vestagers bestraebel­ser på at nå helt til tops. Glipper det, så er spillet om den danske kommissaer igen åbent.

Med til historien hører, at Margrethe Vestager fik gang i sin europaeisk­e karriere, fordi det ikke lykkedes for Helle Thorning-Schmidt at blive EU-praesident for fem år siden. Thorning-Schmidt faldt på manglende opbakning fra de europaeisk­e socialiste­r.

Fordelinge­n af EU’s topposter minder om et kvotesyste­m: Der skal tages hensyn til store og små lande, til øst og vest, til nord og syd, til de politiske grupper og til køn. De tre mest attraktive poster som kommission­sformand, praesident og ECB-chef kan umuligt afspejle alle kriterier, og det vil ikke vaere helt utaenkelig­t, at også en raekke vicekommis­sionsforma­ndsposter kommer i spil, når EU’s stats- og regeringsc­hefer torsdag aften tager hul på de afgørende forhandlin­ger om toppostern­e.

Meget vil som vanligt stå klarere, når den tyske kansler, Angela Merkel, og den franske praesident, Emmanuel Macron, har holdt formøde. Den tysk-franske akse skal ikke undervurde­res. De gamle fjender holder stadig hinanden i skak.

Først på selve topmødet

vil det vise sig, hvilke ubekendte Margrethe Vestager er oppe imod. Flere kandidater holder kortene taet til kroppen. Hertil kommer, at Margrethe Vestager ikke er den eneste liberale, som bejler til en plads i EUtoppen.

Valget til Europa-Parlamente­t viste, at vaelgerne fortsat slutter op om de store pro-europaeisk­e partier, men det viste også, at de konservati­ve og socialiste­rne ikke skal have monopol på fordelinge­n af de attraktive poster. Under alle forhold er der grund til at glaede sig over, at de liberale står styrket, både i Europa-Parlamente­t og i den kreds af regeringsl­edere, som skal fordele posterne.

I det spil, som nu får alvor går i gang, er der ingen tvivl om, at Danmark stiller med en staerk kandidat.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark