Jyllands-Posten

Kampen om de ”etniske” stemmer er begyndt

- MICHAEL BÖSS

Da Morten Østergaard (R) i februar sidste år flyttede ind i Vollsmose, begrundede han det med, at han ville »vise folk, at der stadig er politikere, der ser dem og hører deres bekymringe­r«. Det har i årevis vaeret et fast tema i De Radikales kritik af den såkaldt stramme udlaending­epolitik, at de borgerlige partier og Socialdemo­kratiet interesser­er sig mere for symboler end for at løse virkelige problemer. Men også partiforma­ndens studietur til Vollsmose var selvfølgel­ig rendyrket symbolpoli­tik. Det samme gjaldt hans svømmetur fra Lindholm. Østergaard er en af de mest ferme i dansk politik, når det gaelder politisk strategisk kommunikat­ion, og han kender ikke kun partiets faste vaelgere. Han har også et blik for de potentiell­e.

Det kom som en overraskel­se for flere. Da Østergaard svømmede fra Lindholm, bemaerkede Politikens chefredakt­ør Christian Jensen, at han var »dansk politiks største tørsvømmer«. Hans stunt viste nemlig, hvor langt han reelt befandt sig fra magten. I dag står det dog klart, at det virkede. Netop fordi han stod politisk isoleret, kunne han den 5. juni fordoble sit partis mandattal. Mange af stemmerne var ”etniske”. I Gellerup ved Aarhus gik De Radikale fra en stemmeande­l på 5,1 pct. i 2015 til 34,2 pct. i 2019. Den samme tendens så man i Vollsmose, Tingbjerg og på Nørrebro.

Ganske habilt politisk håndvaerk må man sige. Hvis ikke lige man er bekymret over, at fremgangen blev hjulpet godt på vej af imamer. Lige siden har det da også vaeret debatteret, om vi skal vaere glade for, at det lykkedes venstreflø­jen at mobilisere en vaelgergru­ppe, som hidtil ikke ligefrem har sat propper i valgurnern­e. Og som rummer typer, der tilmed er modstander­e af demokrati.

Selv synes jeg, vi bør saette pris på, at det nu er gået op for mange af vore muslimske medborgere, at demokratie­t kan have praktisk gavn for dem. Det er et vigtigt skridt i retning af integratio­n. Om det er imamer eller fagforenin­gsledere, der anbefaler folk at stemme på bestemte partier, er principiel­t ét fedt. Lige siden indførelse­n af det moderne demokrati har politik bygget på mobiliseri­ng af samfundsgr­upper.

Der var dog kun tale om en halv sejr for demokratie­t, som Kristeligt Dagblads politiske redaktør Henrik Hoffmann-Hansen bemaerkede i en lederartik­el.

For imamerne havde ikke forstået, at demokrati også går ud på at lade sine modstander­e komme til orde. Og der var åbenbart mange partier, som ikke var blevet inviteret med til de valgmøder, der blev afholdt i deres bydele. HoffmannHa­nsen fandt det desuden »barokt«, at stemmerne tilfaldt partier, der ikke ligefrem ligger på linje med »gaengse muslimske anskuelser af for eksempel kønsroller, ligestilli­ng og religioner­nes plads i samfundet«.

Det får mig selv til at konkludere, at det så er på høje tid, at de partier, der ikke blev indbudt, får øje på deres vaelgerpot­entiale blandt danske muslimer. Ikke fordi de skal forsøge at behage mennesker med illiberale vaerdier. Men fordi hovedparte­n af danske muslimer hverken deler politisk ideologi eller sociale vaerdier med De Radikale og Enhedslist­en. Nøglen til venstreflø­jens succes i denne vaelgergru­ppe var ikke dens idéer, men at en gruppe, der alt for ofte føler sig talt ned, blev vist anerkendel­se.

Det må de andre partier nødvendigv­is laere af. For det er først nu, kampen om det muslimske mindretals stemmer er begyndt. Den vil udvikle sig fremover, i takt med at det vokser. Det bedste er nemlig, hvis de med tiden stemmer lige så forskellig­artet som andre danskere. Det ville vaere et tegn på en vellykket integratio­n.

 ??  ?? De seneste dage har vaeret plaget af usaedvanli­gt mange lyn.
De seneste dage har vaeret plaget af usaedvanli­gt mange lyn.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark