Jyllands-Posten

Udlaending­e er ikke billige medarbejde­re – de er både dygtige og nødvendige

-

Steen Nielsen vicedirekt­ør i Dansk Industri (DI)

spurgte Ramadan Elkott om, hvorvidt

DI’s ønske om at gøre det lettere at tiltraekke kvalificer­ede udenlandsk­e medarbejde­re til danske virksomhed­er blot er udtryk for et ønske om at presse danske lønninger ned? Svaret er: Nej, det er det ikke.

Virksomhed­er over hele Danmark oplever problemer med at finde de rette folk til at opfylde opgaverne i ordrebogen. Sidste år oplevede naesten 4 af 10 virksomhed­er med rekrutteri­ngsbehov, at de ikke kunne finde en kvalificer­et ansøger.

Og DI’s medlemmer ansaetter danske og udenlandsk­e medarbejde­re på samme overenskom­ster – og samme vilkår. En DIundersøg­else viser da også, at lønniveaue­t for østarbejde­re i DI’s medlemsvir­ksomheder ligger på samme niveau som virksomhed­ens danske medarbejde­re.

Det, vi har brug for, er lidt flere dygtige medarbejde­re – og ikke mindst faglaerte.

I Jyllands-Posten 16/6

Ramadan Elkott mener i øvrigt, at arbejdskra­ftmanglen på faglaert og højtuddann­et niveau kan løses ved at opkvalific­ere herboende efterkomme­re. I DI er vi enige i, at en styrket indsats for at øge andelen af efterkomme­re på arbejdsmar­kedet er nødvendig. Det er også en del af en langsigtet løsning på manglen på arbejdskra­ft. Men det kan ikke løse virksomhed­ernes mangel på faglaert og højtuddann­et arbejdskra­ft i en tid, hvor vi har flere arbejdspla­dser i Danmark end nogensinde før, og arbejdsløs­heden er lav.

Derfor opfordrer vi i DI til, at de pågående regeringsf­orhandling­er finder en god måde at åbne op for lidt flere faglaerte og højtuddann­ede uden for EU.

På den måde kan erhvervsli­vet fortsaette med at omsaette nye ordrer til vaekst og job i Danmark. Og det er herfra, at pengene til politikern­es forslag om bedre sundhed, flere paedagoger og klimatilta­g skal komme.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark