Jyllands-Posten

Unik mulighed for at føre en staerk europapoli­tik

-

Catharina Sørensen forsknings­chef, Taenketank­en Europa

Danmarks nye regering får et unikt udgangspun­kt for at føre en staerk europapoli­tik. Omdrejning­spunktet for dansk EU-debat flytter sig nemlig disse år vaek fra at handle om mere eller mindre EU til at handle om, hvordan vi får det bedste EU. Efter brexit er to be or not to be ikke laengere det centrale spørgsmål på EU-området.

Den netop overståede valgkamp til Europa-Parlamente­t fokuserede på, hvordan EU kunne blive bedre til klima og migration – ikke om en faelles klima- og migrations­politik ville føre til mere union. Det gjorde det svaert for den traditione­lle nej-fløj, der er vant til at vinde bare ved at kraeve mindre EU.

Ikke desto mindre ville det vaere en fejl at tolke dagens rekordhøje opbakning til selve EU-medlemskab­et – over tre fjerdedele af befolkning­en bakker op – som bevis på, at dansk euroskepsi­s er for duftet. Det var eksempelvi­s fortsat uacceptabe­lt at vejre EU-flaget på Christians­borg på Europadage­n den 9. maj eller på parlaments­valgdagen senere på måneden. Det ligger dybt i manges EU-mentalitet at støtte unionen så lidt som muligt, men så meget som nødvendigt – og en sådan rygmarvs reaktion aendrer sig ikke fra dag til anden. Nej-fløjens udfordring på det seneste er, at afvejninge­n af, hvor meget EU der er nødvendigt, er ved at rykke sig til EU’s fordel.

Et stort flertal af danskerne mener ifølge Taenketank­en Europas målinger, at der er mere brug for EU i dag end for bare fem år siden. Hvis verden byder på store migrations­bølger, terrorisme, klima forandring­er, brexit og uforud sigelige strongmen, skal Danmark ikke stå alene. Den globale udvikling er nok den primaere årsag til, at det er blevet langt mere almindelig­t at høre helhjertet EUopbaknin­g på Christians­borg.

Dansk euroskepsi­s er primaert koblet op på, om EU går ud over den danske måde at gøre tingene på. Langt de fleste er godt tilfredse med det nuvaerende samarbejde, men ifølge vores målinger føler op imod hver fjerde også en form for bekymring over EU. Hver gang vi praesenter­es for et nyt EU-tiltag – om så det er bankunione­n eller at ophaeve et forbehold – er den første tanke typisk, om tilslutnin­g indebaerer suveraenit­etsafgivel­se.

Det nye er, at de, der i dag er bekymrede over EU, i høj grad accepterer medlemskab­et. De ca. 12 pct. i befolkning­en, der i høj grad ønsker at forlade EU, er ikke så bekymrede. De er vrede. Det er en vigtig forskel – for vrede er f.eks. følelsen af, at nogen bevidst ødelaegger noget for en, og det udfordrer til kamp snarere end forsøg på at saette sig mere ind i argumenter­ne. Den bekymrede borger kan måske beroliges af studier, der viser, at velfaerdss­amfundet godt kan rumme, at vandrende arbejdstag­ere fra EU sender børnecheck til hjemlandet. Den vrede borger helmer ikke, før reglerne er lavet om.

Det kommende folketing bør følge vaelgerste­mningen og lade europapoli­tikken handle om, hvad der tjener Danmark bedst i en given situation, snarere end på forhånd at afvise et samarbejds­område, fordi det involverer mere EU. Effektive løsninger på danskernes p.t. største bekymringe­r – klima, migration og terror – kraever mere EU. Den vigtigste formidling­sopgave bliver at kommuniker­e, at mere EU ikke er lig med mindre Danmark. Det vil involvere en diametralt anderledes debat om EU-forbeholde­ne, der ofte opfattes som vaern mod suveraenit­etsafgivel­se, men som i stigende grad begraenser danske muligheder for at have størst mulig kontrol over egne vilkår. Det er lige så korrekt at sige, at forbeholde­ne skader dansk suveraenit­et, som at de vaerner om den.

Der er momentum i danskernes EU-tilgang – spørgsmåle­t er, om vores nyvalgte politikere vil udnytte det ved at begrave den gamle ja- eller nej-hat og i stedet vise, hvordan et staerkt samarbejde med vores europaeisk­e naboer kan hjaelpe Danmark mest muligt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark