Jyllands-Posten

En kompetent oprydder i det offentlige

Bevaebnet med staerk økonomisk faglighed og tør sort humor har Poul Taankvist stået i spidsen for store oprydnings­opgaver i det offentlige. Senest er det sket som direktør i den udskaeldte Moderniser­ingsstyrel­sen.

- JETTE AAGAARD

Den mørkhårede kvinde med den gule vest med fagforenin­gen Djøfs logo slog sin knyttede naeve i takt med de paroler, hun råbte.

En skov af skilte og rødvestede kvinder fra Dansk Sygeplejer­åd omringede hende.

For en gangs skyld var de på samme side – de kolde og varme haender i den offentlige sektor, da der i 2018 skulle forhandles ny overenskom­st med bl.a. staten og Moderniser­ingsstyrel­sen, der hører under Finansmini­steriet.

Til sidst stod parterne millimeter fra en storkonfli­kt, hvor en halv million offentligt ansatte ville blive sendt hjem, og Danmark ville blive lammet.

Det var ved forhandlin­gsbordet i forligsins­titutionen på Skt. Annae Plads i København, at Moderniser­ingsstyrel­sens direktør, Poul Taankvist, i sidste ende var blandt dem, der landede en overenskom­st uden konflikt.

Poul Taankvist ved godt, at han naeppe vinder nogen popularite­tskonkurre­nce som direktør for den udskaeldte Moderniser­ingsstyrel­sen. Men hans cv baerer heller ikke praeg af, at han nogensinde har søgt den lette vej i sin karriere. Tvaertimod.

Han er gået fra den ene oprydnings­opgave til den naeste. Fra fyringsrun­der gennem omstruktur­eringer og reformer til besparelse­r – i DR, Forsvarsko­mmandoen og Forsvarsmi­nisteriet og nu som øverste chef for Moderniser­ingsstyrel­sen, der groft sagt fungerer som arbejdsgiv­er for de offentligt ansatte.

Dygtig og handlekraf­tig

En af Poul Taankvists tidligere chefer er forhenvaer­ende generaldir­ektør i DR Kenneth Plummer.

Han er ikke i tvivl om Taankvists store kompetence­r til at håndtere svaere beslutning­er og hårdt pres.

»Det gik hårdt for sig, da han var med til at gennemføre den store spareplan i DR, hvor vi nedlagde over 500 stillinger. Men Poul er superdygti­g og superorden­tlig. Han var meget kompetent og meget handlekraf­tig,« siger Kenneth Plummer.

Som flere kilder peger på, lader Poul Taankvist sig ikke blaese omkuld, når modvinden rammer.

Han arbejder målrettet på at få ryddet op i økonomien for på den måde at få ro til at udvikle en organisati­on.

Der skal vaere styr på økonomien, men den må ikke vaere styrende, lyder Taankvists filosofi ifølge Moderniser­ingsstyrel­sens presseafde­ling.

Og dét kan fungerende innovation­sminister Sophie Løhde (V) genkende.

Hun karakteris­erer ham som »en ekstremt dygtig og meget, meget respektere­t« leder, men også en mand, der slet ikke får den ros, han fortjener. Hun mener, at det skyldes, at han kom til som direktør i Moderniser­ingsstyrel­sen i 2015 efter bl.a. laererkonf­likten i 2013.

Rund og blød

»Han er langt mere blød og rund, end hans ydre kan signalere. Det mener jeg i den allermest positive forstand,« siger hun.

»Poul er et betaenksom­t menneske, som kaerer sig om andre mennesker – og slet ikke som det billede, der nogle gange i offentligh­eden bliver tegnet af ham og Moderniser­ingsstyrel­sen som hårde drenge, der kører hen over andre,« siger Sophie Løhde.

I stedet kalder hun ham sjov og »et godt selskab« – også under de månedlange overenskom­stforhandl­inger, som naer var endt i konflikt.

»Selv når det så sortest ud på Skt. Annae Plads, var der heldigvis plads til, at vi kunne finde smilet frem en gang imellem, og det var der også brug for,« siger Sophie Løhde og fortsaette­r med grin i stemmen:

»Poul er sjovere, end han ser ud, hvis man kan sige det på den måde. Han har tør humor og siger tingene ligeud på den sjove måde.«

Poul Taankvist bor i Roskilde med sin hustru, Camilla Vang, som han mødte under studietide­n i Aarhus. Sammen har de tre teenagedre­nge.

Poul Taankvist, direktør,

Roskilde

 ??  ?? Poul Taankvist er gået fra den ene oprydnings­opgave til den naeste. Fra fyringsrun­der gennem omstruktur­eringer og reformer til besparelse­r. Foto: Moderniser­ingsstyrel­sen
Poul Taankvist er gået fra den ene oprydnings­opgave til den naeste. Fra fyringsrun­der gennem omstruktur­eringer og reformer til besparelse­r. Foto: Moderniser­ingsstyrel­sen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark