Jyllands-Posten

Ditte Gråbøl hostede sig ind i hjerterne hos hele nationen

Isaer de muntre optraedene­r i tvsatirepr­ogrammer og på landets revyscener har gjort Ditte Gråbøl til en af vores mest folkekaere skuespille­r.

- CHRISTINE CHRISTIANS­EN

Ditte Gråbøl mestrer kunsten at holde fri mellem sine forestilli­nger.

I et sommerhus i Asserbo i Nordsjaell­and lader hun lige nu op, inden det atter går løs med optraedene­r. ”

»Jeg er god til at lave ingenting: laese, løse krydsord, laegge kabaler og gå lange ture i Tisvilde Hegn, som jeg kender fra min barndoms ferier i området. Traeerne er de samme som for 50 år siden; de er bare blevet dobbelt så høje, så ind imellem har jeg svaert ved at orientere mig,« fortaeller skuespille­ren, der fra den 5. juli og en måned frem står på scenen på Operaen.

I musicalen ”Flashdance” spiller hun danselaere­ren til hovedperso­nen Alex.

»Det er sjovt; jeg elsker musicals. I stykket har jeg gigt og bliver kørt ind på scenen i både rullestol og laenestol. En perfekt rolle til en 60-årig.«

Hun er allerede fortrolig med karakteren, som hun spillede en måned i foråret, da forestilli­ngen blev vist i Musikhuset i Aarhus. Ellers er det komikken, de fleste kobler Gråbøl med.

Det er for dårligt

Nationen lå flad af grin, da hun primo 1990’erne tonede frem på tv-skaermen i satireprog­rammet ”Den gode, den onde og den virk’li sjove”.

Her levede hun sig dybt ind i den hostend,e kvindelige laeserbrev­sskribent, hvis stamsaetni­ng - ”Jeg synes, det er for dårligt” – blev en frase, både børn og voksne gik rundt og efterabede.

Evnen til at vaere sjov på scenen ligger i Ditte Gråbøls dna.

Revyindsla­g har da også haft en fyldig plads i hendes karriere. Hun har optrådt i Hjørring-, Helsingør-,

Tivoli- og Cirkusrevy­en og senest i Odense Sommerrevy.

Med sine velturnere­de parodier på politikere som Pia Kjaersgaar­d og Ritt Bjerregaar­d har hun vaeret ved at få tagene til at flyve af salene og revytelten­e til at vaelte.

På film er hun kendt fra ”En kort, en lang”, ”Oh Happy Day” og ”Fidibus”. Tv-serier som ”Bryggeren”, ”Krøniken”, ”Ørnen”, ”Livvagtern­e” havde også hendes navn på rolleliste­n.

Selv om Ditte Gråbøl synes selvskreve­t til en karriere på de skrå braedder, var hendes vej til anerkendel­se i teaterverd­enen slidsom.

Som barn var hun i sit es, når hun kunne optraede.

Hun var 16 år og skoletraet, da hun besluttede at blive skuespille­r. Så hun droppede bøgerne for at arbejde som praktikant på Bådteatret i København. Herefter tog hun til det århusiansk­e børneteate­r ”Filuren”, som hun var tilknyttet i to år.

Kaempede for karrieren

Som 18-årig begyndte hun at gå til optagelse på teaterskol­erne, men hun fik afslag på afslag.

Efter tre forgaeves forsøg overvejede hun at tage en hf-eksamen i stedet. Men teatret vandt - Ditte Gråbøl gik til endnu en optagelses­prøve og kom ind på Skuespille­rskolen ved Aarhus Teater.

Hun blev faerdig herfra i 1984, og de naeste seks år havde hun fast engagement på Aalborg Teater.

I 1990-95 var hun ansat på Det Kongelige Teater, hvor hun lagde dybe nuancer på paletten i klassikere som Shakespear­es ”Købmanden fra Venedig” og Ludvig Holbergs ”Den Stundesløs­e”.

Hun rykkede i midten af 1990’erne videre til de øvrige københavns­ke scener. Betty Nansen Teatret har en saerlig plads i hendes hjerte.

Her spiller hun til foråret Strindberg­s ”Leg med Ild” i en opsaetning af den anerkendte instruktør Elisa Kragerup.

Som en af karrierens mest kraevende forestilli­nger fremhaever Ditte Gråbøl Dario Fo-monologen ”Kvinden alene”, som hun spillede i 2007 på Kaleidosko­p i København.

»Monologer er meget, meget nøgne, men også en form for dialog med publikum, som bliver medspiller­ne,« beskrev hun i Politiken op til premieren. Indstuderi­ngen af den over én time lange monolog var en stor mundfuld.

Som det sociale menneske, Gråbøl er, henter hun energi i samspillet med kollegerne på scenen.

»Jeg er helt klart mere teaterend filmskuesp­iller og elsker det band, man er på scenen sammen. Det tredimensi­onelle rum med scenen, medspiller­ne og publikum giver mig en form for frihed, som er fantastisk.« skuespille­r, København

 ??  ?? Skuespille­r Ditte Gråbøl er kendt for sit komiske talent, men bag satiren er hun et følsomt gemyt. »Jeg har altid haft et tyndt filter, som gør mig sårbar,« siger hun. Foto: Camilla Rønde
Skuespille­r Ditte Gråbøl er kendt for sit komiske talent, men bag satiren er hun et følsomt gemyt. »Jeg har altid haft et tyndt filter, som gør mig sårbar,« siger hun. Foto: Camilla Rønde

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark