Jyllands-Posten

United-fans topper statistik over racisme

Nye tal afdaekker antallet af racismerel­aterede anholdelse­r i engelsk fodbold.

- SOFIE ØGÅRD GØTTLER

27 Manchester United-fans blev i perioden fra 2014/ 2015-saesonen til 2017/ 2018-saesonen anholdt for racismerel­aterede haendelser i forbindels­e med en fodboldkam­p.

Det viser tal fra det britiske indenrigsm­inisterium, som The Independen­t har fået aktindsigt i.

Det er flere fans end fra nogen anden engelsk klub i de fire saesoner, tallene er opgjort over. Efter Manchester­s fans følger Championsh­ip-klubberne Leeds og Millwall med hver 15 anholdelse­r, mens Leicester og Chelsea ligger lige under med 14.

I alt blev der i 2014/2015saeson­en foretaget 107 anholdelse­r, hvor politiet har rapportere­t, at racisme er en vaesentlig årsag. Dette tal steg til 114 året efter, mens det i de naeste to saesoner faldt til hhv. 94 i 2016/2017 og bare 75 i 2017/2018.

Det løber op i i alt 390 anholdelse­r over de fire saesoner. Tallene for den netop afsluttede saeson er endnu ikke opgjort, men forventes senere på sommeren.

Hvis en anholdelse skal indgå i statistikk­en, kraever det, at den enkelte politimand ved anholdelse­n saetter kryds i en boks for racisme. Det britiske indenrigsm­inisterium kan derfor ikke garantere den overordned­e nøjagtighe­d af tallene.

Sponsorer skal straffe

Selv om tallene altså var lavere i forrige saeson end nogensinde, har den forgangne saeson i Premier League vaeret praeget af racisme.

Det oplevede den engelske landsholds­piller Raheem Sterling under en kamp for sin klub, Manchester City, mod Chelsea i december 2018, hvor en fan fra modstander­holdet råbte racistiske tilnaermel­ser ned mod fodboldspi­lleren. Politiet tog sagen op, men meddelte i april i år, at sigtelsen måtte frafalde grundet manglende beviser.

Den 24-årige Raheem Sterling er sidenhen blevet ansigtet på racisme-problemern­e i engelsk fodbold.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark