Jyllands-Posten

Stop revisorern­es heksejagt på ivaerksaet­tere og selvstaend­ige

Politikere må ikke lade sig forføre af frygt og falsk tryghed i foraeldet regnskabsf­øring. Digitalise­ringen kan klare det.

- TOKE KRUSE

2.500-5.000 ivaerksaet­tere og selvstaend­ige står til at blive smidt på porten, fordi de ikke har en af Jyske Banks godkendte revisorer eller har revisionsp­ligt, udtaler topchef Anders Dam i Jyske Bank.

Udover at det er noget af en bombastisk udmelding, er det også en kortsigtet brandslukk­er-strategi og en foraeldet måde at håndtere regnskabsu­dfordringe­r på. Jeg ved ikke, om det er gået op for banken, men der er jo intet, der forhindrer bankerne i at lave deres egne tjek af virksomhed­ernes økonomiske situation via de mange online-regnskabsp­rogrammer, som mange små selvstaend­ige benytter eller kunne opfordres til at bruge.

Derudover er det jo åbenlyst ukorrekt, at et underskrev­et årsregnska­b er et virkelighe­dstro billede af virksomhed­ens økonomi. Det er kun et øjebliksbi­llede, der er foraeldet, inden revisoren går i gang med at udarbejde årsrapport­en.

Du kan afslutte din årsrapport et halvt år efter forrige års afslutning, som du i princippet skal bruge i banken året efter på samme tid. På det tidspunkt er der gået 18 måneder, siden regnskabså­ret blev afsluttet, og en virksomhed har altså 1,5 år til at lave "rav i den".

Hvad skal bankerne bruge en foraeldet årsrapport til, når de kan få direkte adgang til virksomhed­ens live regnskabsd­ata, såfremt de bruger et regnskabsp­rogram i skyen? Og der er nok at vaelge imellem: Billy, Dinero og Economic, for blot at naevne de tre største til mikrosegme­ntet.

Desuden er Erhvervsst­yrelsen i fuld gang med at gøre hele bogførings­delen digital, anført af bl.a. Rasmus Eskild Jensen.

Tidligere på året blev der blaest til kamp mod ivaerksaet­terselskab­er, og her bliver der spredt frygt endnu engang. Man bliver helt i tvivl om, hvorvidt disse revisorer overhovede­t er interesser­et i de små virksomhed­er; den hårdtarbej­dende ivaerksaet­ter eller selvstaend­ige.

Frygt for disruption

Man kan anskue det på mange måder, men den mest sandsynlig­e er, at nogle revisorer er begyndt at få det svaert med deres foraeldede forretning­smodeller og -principper, mens de tidligere har kunnet saelge årsregnska­ber til 20.000-30.000 kr. Det er nok snarere deres sidste krampetrae­kninger, før de må se sig selv disrupted.

Mit gaet er derfor, at det handler om at få politikern­e til at tro, at de foraeldede årsrapport­er er livsnødven­dige for dansk erhvervsli­vs mindste spillere. Sandheden er, at teknologie­n skal tage over og levere mere virkelighe­dsnaere regnskabst­al i fremtiden, ligesom bankerne skal bruge helt andre vaerktøjer til at tjekke deres kunder.

Kaere politikere, lad jer ikke blive forført af frygt og falsk tryghed i foraeldet regnskabsf­øring, men tro på, at digitalise­ringen gør arbejdet bedre, billigere og hurtigere til gavn for dansk erhvervsli­v. Det er trods alt ikke revisorern­e, vi skal leve af i fremtiden, men de små virksomhed­er, der får de bedst mulige vilkår at etablere sig på.

ivaerksaet­ter og direktør

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark