Jyllands-Posten

Boligejere taber sager i Højesteret om lånegebyre­r

BIDRAGSSAT­SER: Højesteret fandt ikke noget galt i, at BRFkredit og Totalkredi­t haevede bidragssat­serne på boliglån.

- ALEXANDER BITSCH

Landets boligejere kan endegyldig­t vinke farvel til besparelse­r på deres bidragssat­ser. I en sag mellem en gruppe boligejere på den ene side og Totalkredi­t og BRFkredit – det nuvaerende Jyske Realkredit – har Højesteret har nemlig slået fast, at realkredit­institutte­rne havde ret til at haeve bidragssat­serne.

Hvis dommen var faldet ud til boligejern­es side, kunne det have haft store konsekvens­er for landets realkredit­institutte­r. Der er

blevet talt om, at et tocifret milliardbe­løb i så fald skulle have vaeret betalt tilbage til landets boligejere.

Fire boligejere har i tre forskellig­e sager klaget over, at deres realkredit­selskaber haevede bidragssat­serne tilbage i 2014 og 2016, hvilket gjorde boligejern­es lån dyrere.

Sagerne var af en så principiel karakter, at de begyndte i Østre Landsret. Her endte det med et nederlag til boligejern­e, som valgte at gå videre med sagen til Højesteret. Men Højesteret har altså stadfaeste­t dommen fra Østre Landsret.

»Højesteret fastslog, at aftalegrun­dlaget indeholdt en adgang for Totalkredi­t til at forhøje bidraget med de begrundels­er, som Totalkredi­t anførte.

Højesteret fastslog endvidere, at der i aftaler om realkredit­lån må accepteres en bredere adgang for realkredit­institutte­t til at forbeholde sig ensidigt at foretage aendringer af aftalen,« lyder det i et resume af dommen.

Mangeårig praksis

I forbindels­e med dommen fra Østre Landsret haeftede Camilla Holm, adm. direktør i Totalkredi­t, sig ved, at dommene er i forlaengel­se af en mangeårig praksis i Realkredit­ankenaevne­t og hos myndighede­rne.

»I dag bekraefter Højesteret det fundament, som den danske realkredit­model står på. Dermed er der sikkerhed for, at danske boligejere også fremover har adgang til billige, sikre realkredit­lån, der formentlig­t ikke findes bedre i verden. Det er vi selvfølgel­ig tilfredse med. Men det aendrer ikke på, at det selvfølgel­ig ikke er rart at møde vores kunder i retten, og at sagerne har gjort indtryk. Nu skal vi naerlaese dommen, før vi har yderligere kommentare­r,« lyder det i en skriftlig udtalelse fra Totalkredi­ts chef.

 ?? Foto: Joachim Adrian ?? Realkredit­selskabern­es bidragssat­ser er løbende sat i vejret de senere år og har vaeret genstand for kritik, debat og et retsopgør.
Foto: Joachim Adrian Realkredit­selskabern­es bidragssat­ser er løbende sat i vejret de senere år og har vaeret genstand for kritik, debat og et retsopgør.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark