Jyllands-Posten

Rekord: Nu er renten på F8-lån negativ

Realkredit Danmark overvejer 15-årigt lån med en rente på 0 pct.

- LARS NIELSEN

Der er igen sat en bemaerkels­esvaerdig renterekor­d. Tirsdag faldt fleksrente­rne så meget, at boligejere for første gang nogensinde kan få et flekslån med negativ rente i mindst otte år.

F8-renten er nu -0,03 pct. Samtidig er renten på det populaere F5-lån faldet til -0,35 pct. Det vil altså sige, at man nu kan vaere sikker på at få ca. 3.500 kr. retur hvert år i fem år for hver million kr., man låner.

»I sidste uge var det F7-lånet, der gik i negativt terraen for første gang nogensinde, og tendensen til negative renter på tvaers af lånetyper spreder sig altså fortsat,« siger cheføkonom­en i Realkredit Danmark, Christian Hilligsøe Heinig.

Normalt anbefaler realkredit­institutte­rne, at flekslåner­e binder sig til maksimalt fem år – altså F5. Det skyldes, at risikoen for indlåsning bliver større, jo laengere et lån løber. Men hvis man eksempelvi­s vil finansiere et køkken eller en bil over otte år, kan man altså nu gøre det til en negativ rente med et F8-lån.

Renten på F9-lånet er lige akkurat i positivt terraen med 0,15, og F10-renten er 0,23 pct.

Pres på de korte renter

Der er i det hele taget pres på de korte renter. Presset er så stort, at Realkredit Danmark nu overvejer at udstede et 15årigt lån med en fast rente på 0 pct. Det skyldes, at 0,5 pct.lånet har rundet kurs 100.

Det 15-årige 0,5 pct.-lån har kun ca. tre måneder på bagen. Indtil videre er der udbetalt for omtrent 1,2 mia. kr. hos Realkredit Danmark. Lige som med det 10årige fastforren­tede lån er efterspørg­slen efter fastforren­tede 15-årige lån fra boligejern­e vaesentlig­t mindre sammenlign­et med de 20- og 30-årige lån.

»Vi kan i første omgang godt tillade os at se tiden lidt an, i forhold til om vi skal åbne en ny 15-årig fastforren­tet obligation,« siger Christian Hilligsøe Heinig.

Det kan vaere, at det eksisteren­de 15-årige 0,5 pct.-lån genåbner for tilbudsgiv­ning i den kommende tid, da kursen i øjeblikket kun er en lille spids over kurs 100.

»Når det så er sagt, synes der for tiden at vaere en stemning i retning mod fortsat lave renter – og måske endda endnu lavere renter over de kommende måneder – fordi centralban­kerne synes at vaere gået i offensiven. Vores nye renteprogn­ose fra forleden peger faktisk på, at vi kan komme til at lukke det 30-årige 1 pct.-lån med afdrag i løbet af de kommende tre-seks måneder,« siger Realkredit Danmarks cheføkonom.

Han understreg­er, at valg af boliglån skal tage udgangspun­kt i den aktuelle rente – ikke renteprogn­oser, der er omfattet af stor usikkerhed.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark