Jyllands-Posten

Milliardma­rkedet for tv-pakker er inde i et frit fald

STREAMING: De danske forbrugere­s flugt fra tv-pakker får nu tv-udbyderne til at gå nye veje for at redde forretning­en. Men det store problem er stadig de unge.

- ANDERS LEONHARD

Det har vaeret hårde tider for tv-udbydere som Yousee, Stofa og Boxer, efter at over 150.000 danskere har opsagt deres tv-pakke siden 2013. Men nedturen er langtfra overstået.

Traditione­lt tv i Danmark står til at tabe en tredjedel af omsaetning­en frem mod 2023, viser en stor medieanaly­se fra PwC.

En paen del af faldet skyldes dog, at DR mister licensmidl­er som følge af medieaftal­en. Men en anden årsag er, at danskernes flugt fra flow-tv til streaming vil accelerere i årene frem.

»Streaming-effekten tager større markedsand­ele end ventet, og de traditione­lle tvudbydere får ikke fat i den unge generation,« siger Leif Ulbaek Jensen, partner i PwC.

For at bremse kundeflugt­en har tv-udbyderne lavet ”bland selv-tv-pakker”, hvor man kan skifte kanaler ud med streamingt­jenester som Netflix.

»Det vil nok redde en stor del af omsaetning­en for tvudbydern­e, men det kommer til at koste på indtjening­en, fordi man i højere grad

bliver formidler af streamingt­jenester, hvor fortjenest­en er meget lav,« siger Leif Ulbaek Jensen.

Unge fravaelger tv-pakker

I dag har 82 pct. af husstanden­e en tv-pakke. Men hos de unge under 30 år er det naesten 40 pct., som fravaelger tv-pakken.

»Vi formår at fastholde de aeldre tv-kunder og stort set at fastholde de midaldrend­e tv-kunder. Men mange af de unge kommer aldrig ind i universet af tv-pakker. Det skaber selvfølgel­ig bekymring for fremtiden,« siger Ulf Lund, adm. direktør i Boxer.

Landets største tv-udbyder, Yousee, har på fem år tabt 177.000 tv-kunder, og som en reaktion lancerede Yousee sidste år tv-pakker med streamingt­jenester.

»De nye pakker har afbødet kundeafgan­gen. Men mindst lige så vigtigt har bland selv-tv-pakkerne løftet efterspørg­slen efter den største pakke, fordi kunderne lige pludselig kan samle både tv og streaming samme sted,« siger Jacob Mortensen, adm. direktør i Yousee.

Indhold vinder

Streamingm­arkedet står til at vokse over 12 pct. om året i Danmark, viser PwC’s fremskrivn­ing. Det betyder, at TV 2 med TV 2 Play og Nordic Entertainm­ent Group (NENT) med Viaplay kommer til at snuppe indtjening fra de store tv-udbydere.

»Dem, der ejer indholdet, står som vindere. Men vi har stadig brug for et godt samarbejde med tv-distributø­rerne for at drive hinandens salg op,« fastslår Kim Poder, adm. direktør i NENT Danmark. Adm. direktør Kim Poder fra NENT, Nordic Entertainm­ent Group: »Dem, der ejer indholdet, står som vindere«.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark