Jyllands-Posten

Nu forbereder de gamle tv-kaemper sig på

Tv-udbyderne står foran en ny tidsalder, hvor tv-pakkerne lige så stille uddør, mens streaming overtager det territoriu­m, som tv-udbyderne før havde for sig selv.

- ANDERS LEONHARD

Året er 2013. Et helt almindelig­t tv-år i Danmark.

Endnu flere tidligere cykelstjer­ner som Rolf Sørensen og Lance Armstrong indrømmer, at deres triumfer er bygget på doping. Håndboldhe­rrerne taber igen til Frankrig i en finale, og DR Drama leverer endnu en succes tvserie, der høster internatio­nale priser.

Men hos tv-stationern­e og ikke mindst de tv-leverandør­er, der saelger tv-pakkerne, er 2013 et saerligt år. Det er nemlig her, at tv-markedet når sit foreløbige toppunkt.

Naesten 9 af 10 husstande betaler nemlig for en tv-pakke, og streamingt­jenesterne er kun begyndt at titte frem. Men det skal vise sig, at ordsproget ”højt at flyve, dybt at falde” skal ramme det traditione­lle tv-markedet umanerlig hårdt herfra.

Året efter begynder streamingg­iganter som Netflix at slå igennem i Danmark, og tv-udbydere som Yousee, Boxer og Stofa begynder at miste kunder i raketfart.

Fra april 2014 til april 2019 har landets største tv-udbyder, Yousee, tabt 177.000 tvkunder – svarende til knap 13 pct. Og en god portion af de tilbagevae­rende kunder har skiftet den store, dyre tv-pakke ud med en mindre.

I dag har 82 pct. af danskerne en tv-pakke i hjemmet, og tallet falder med mellem 30.000 og 50.000 om året.

»Vi ser en global megatrend, hvor valgfrihed og streaming gennemsyre­r medieforbr­uget. Det har kostet for Yousee og vores konkurrent­er. De gammeldags tvpakker vil lige så stille uddø. Men derfor har vi gennemgået en transforma­tion, hvor vi har skabt et digitalt samlingsst­ed for både tv og streaming,« siger topchefen i Yousee, Jacob Mortensen.

Men bag kundeflugt­en på tv-pakkerne ligger dog en stor generation­skløft.

Fundamenta­le aendringer

Mens folk over 50 år trofast beholder deres tv-pakker og fastholder deres tidsforbru­g på flow-tv om ugen, flygter de unge under 30 år fra traditione­lt tv i en fart, som man ikke havde forudset for få år siden.

Ifølge Gallups nyeste tal er det naesten 4 af 10 i aldersgrup­pen 20-29 år, som dropper Jacob Mortensen, adm. direktør i Yousee tv og kun bruger streamingt­jenester.

Et kig i krystalkug­len viser dermed en sort fremtid for de selskaber, som lever af at saelge tv-pakker.

»Man plejer at sige, at de unges forbrugsmø­nstre og vaner bliver ligesom deres foraeldres, når de selv får hus, bil og børn. Men for første gang står vi med en generation, som ikke bliver som deres foraeldre, når det gaelder medieforbr­ug,« siger Ulf Lund, adm. direktør for Boxer, Danmarks tredjestør­ste tv-udbyder.

Han forudser, at de danske tv-udbydere skal aendre sig fundamenta­lt, hvis de skal bevare forretning­somfanget om fem og 10 år.

»Streaming bliver fremtidens måde at se tv på. Vores rolle bliver at tilbyde danskerne ét samlet sted for deres streamingt­jenester, mod at de selvfølgel­ig får dem lidt billigere hos os,« siger Ulf Lund.

Som en reaktion på den massive kundeflugt har tvudbydern­e lanceret nye tvpakker, hvor kunderne kan bytte tv-kanaler ud med streamingt­jenester. Så hvis man hellere vil have Netflix eller Viaplay i en måned frem for en raekke tv-kanaler, kan man bytte dem i tv-pakken.

Yousee var først med idéen i 2018, og siden har konkurrent­erne fulgt trop.

»Efterspørg­slen efter streaming i vores tv-pakker er meget stor, og vi håber på, at lanceringe­n af de nye bland selvtv-pakker kan blive en vendepunkt for os. Allerede i dag har 230.000 kunder skiftet til de nye pakker,« siger Jacob Mortensen.

Men selv om tv-udbyderne håber på, at den historisk tilbagegan­g vil stilne af, ser fremtiden ikke ud til at lysne. En ny analyse fra konsulenth­uset PwC fremskrive­r, at traditione­lt tv og hjemmevide­o vil miste en tredjedel af omsaetning­en frem mod 2023.

Med i den ligning skal dog med, at DR mister flere hundrede millioner i licensmidl­er.

Men tilbage står, at streamingm­arkedet ifølge PwC vil vokse med 12 pct. om året, mens danskernes flugt fra flow-tv vil accelerere, lyder analysen.

At tv-udbyderne begynder

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark