Jyllands-Posten

En ny tidsalder

-

at videresael­ge streamingt­jenester, kan samtidig koste på indtjening­en, mener partner i PwC Leif Ulbaek Jensen:

»Integratio­nen af streamingt­jenester i tv-pakkerne vil nok redde en stor del af omsaetning­en for tv-udbyderne, men det kommer til at koste på indtjening­en, fordi man i højere grad bliver formidler af streamingt­jenester, hvor fortjenest­en er meget lav for tv-udbyderen,« siger han.

Hos rettigheds­organisati­onen Copydan har man set på tv-markedets udvikling siden 2008.

Her er det største spørgsmål, om tv-udbyderne kan få begge fødder inden for på streamingm­arkedet som en salgs-mellemmand, eller om danskerne blot vil købe streamingt­jenester direkte fra Netflix, TV 2 eller Viaplay.

»Det vil vaere afgørende for tv-distributø­rernes fremtid, at de kan få den samme rolle som distributø­r af streamingt­jenester, som de har på tvkanaler. Det bliver et af de store slagsmål i branchen i de kommende år,« siger Jacob Graff Hedebrink, adm. direktør for Copydan Verdens TV.

Det er også de overvejels­er, man sidder med hos Nordic Entertainm­ent Group (NENT), der bl.a. ejer TV 3kanalerne og streamingt­jenesterne Viaplay og Viafree. Her har man i to årtier tjent fedt på TV 3- og Viasatkana­lerne. Men nu er fokusset rettet mod Viaplay, som på nordisk plan har 1,14 mio. direkte kunder. Dermed er det kun Netflix, som er større i Norden.

Skal vinde på bredbånd

»Vi ser et potentiale i Viaplay, som er flere gange større end det kundegrund­lag, vi har i dag. Der er en indbygget konflikt i branchen, fordi man kan købe indholdet uden om tv-distributø­rerne hos os. Men jeg ser stadig tv-distributø­rerne som en vigtig salgskanal for vores streamingt­jeneste i fremtiden,« siger Kim Poder, CEO i NENT Danmark.

»Jeg tror meget på en model, hvor vi får udbredt Viaplay gennem teleselska­berne – både som tilvalg på abonnement­er inden for tv, mobil Ulf Lund, adm. direktør i Boxer og bredbånd. Så deres rolle er stadig enorm vigtig.«

Men når man hedder Yousee, Stofa, Waoo og Boxer, kaemper man både mod hinanden, mod TV 2 og DR, som satser hårdere på deres streamingu­nivers, og mod globale giganter som Netflix og HBO.

Men når tv-pakken bliver nedpriorit­eret hos danskerne, bliver internetfo­rbindelsen tilsvarend­e vigtigere. Streamingt­jenester i lange baner stiller nemlig krav til bredbåndsf­orbindelse­n.

»Jeg ser klart en mulighed for at hente tabet på tv-forretning­en hjem på bredbånd. Alle danskere skal på sigt have hurtigt bredbånd, også de unge, og måske bliver den nye løsning, at kunderne køber en bredbåndsf­orbindelse og et udvalg af streamingt­jenester i en samlet pakke,« siger Boxer-direktøren Ulf Lund.

Den samme analyse har man i Yousee, som fornylig er gået ind på fibernette­t, som kan sende gigabitfor­bindelser ud til kunderne.

»Bredbåndsp­roduktet kan vaere en måde at tilbyde noget til de mange unge, som er svaere at fange med tv-pakker. Uanset hvad bliver bredbånd et større aktiv i vores forretning, i takt med at mere og mere i hjemmet bliver koblet op på nettet,« siger Jakob Mortensen.

Ifølge PwC-analysen vil markedet for internet vokse med 5 pct. om året frem mod 2023.

Men uagtet at bredbåndsm­arkedet vokser, gør tv-flugten så ondt på udbyderne, at der skal laves feberredni­nger for at bremse kundetilba­gegangen. Derfor er det paradoksal­t, at priserne på tvpakker er skudt i vejret i kriseperio­den. F.eks. kostede den store tv-pakke i 2013 ca. 450 kr. om måneden, mens den i dag koster 600 kr.

Det skal dog naevnes, at der også er kommet mere indhold i pakkerne i mellemtide­n.

»Den kanalpris, som vi betaler til tv-stationern­e, stiger år for år. Og samtidig er der faerre til at betale for kanalerne, når faerre køber en tv-pakke. Det er en ond spiral, vi er havnet i,« siger Jacob Mortensen.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark