Jyllands-Posten

AEldre vestjyder bliver laengere på arbejdsmar­kedet

JOB: Stadig flere aeldre over 65 år fortsaette­r med at arbejde. Isaer i Vestjyllan­d er andelen af aeldre i arbejde skudt i vejret.

- DORTE IPSEN BODDUM ANNE FILBERT

Glem laeger, professore­r og andre akademiker­e bosat nord for København, som laenge har ført an, når det kommer til at fortsaette med at arbejde efter folkepensi­onsalderen.

Nu er det jyderne, der rykker – og ikke mindst vestjydern­e.

Andelen af vestjyder over 65 år i beskaeftig­else er nu på niveau med Nordsjaell­and, hvor der er markant flest med lange uddannelse­r og dertil hørende statistisk sandsynlig­hed for at blive laenge på arbejdsmar­kedet.

Det viser en analyse fra pensionsse­lskabet Velliv, som bygger på tal fra Danmarks Statistik.

»Der har altid vaeret mange i Nordsjaell­and, som blev ved med at arbejde, fordi de havde gode uddannelse­r, spaendende job og ikke var så fysisk maerkede, men nu er vestjydern­e kun et mulehår fra nordsjaell­aenderne,« siger cheføkonom og kommunikat­ionschef i Velliv Jens Christian Nielsen.

I Nordsjaell­and er 14 pct. af de aeldre over 65 år i beskaeftig­else, mens tallet for Vestjyllan­d er 13,9 pct.

I forhold til 2013 er godt og vel 27.000 flere aeldre over 65

år i beskaeftig­else, så i alt 142.000 danskere over folkepensi­onsalderen nu arbejder på landsplan.

Behov for arbejdskra­ft

Formanden for det regionale arbejdsmar­kedsråd i Vestjyllan­d og repraesent­ant for Dansk Arbejdsgiv­erforening John Hermansen er ikke et sekund i tvivl om, at lav John Hermansen, formand for det regionale arbejdsmar­kedsråd i Vestjyllan­d ledighed er en stor del af forklaring­en i Vestjyllan­d.

»Virksomhed­erne har et påtraengen­de behov for kvalificer­et arbejdskra­ft. Derfor er de meget motiverede for at holde på de aeldre, for de ved godt, at det bliver svaert at finde erstatning,« siger John Hermansen.

Han peger på, at det f.eks. kan vaere ved at give de aeldre fleksibili­tet, så der både kan blive plads til at passe børnebørn en gang imellem at gå på arbejde.

Samtidig peger han på, at Vestjyllan­d har mange job i industrien og landbruget, hvor robotter har overtaget meget af det hårde arbejde.

»Automatise­ringen har gjort det muligt for mange at blive ved – også i de tunge job. Og så har mange i min generation nok en stor del af vores identitet i vores arbejde, så hvorfor stoppe?« siger John Hermansen, der selv er 70 år og fortsat driver konsulentv­irksomhed.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark