Jyllands-Posten

Slagterilu­kning truer: Danish Crown taber kampen om grisene

Eksporten af levende danske smågrise har kurs mod rekord. På de danske slagterier bliver medarbejde­rne sendt hjem før tid, og lukning af et helt slagteri overvejes.

- LARS ATTRUP

Det ligner et kaempe paradoks: I hele verden brager priserne på svinekød i vejret, fordi afrikansk svinepest spreder sig som en steppebran­d i Kina, hvor sygdommen ventes at koste 200 mio. grise livet.

Alligevel er stemningen alt andet end festlig hos et af verdens største slagterise­lskaber, Danish Crown, hvor ledelsen lige nu regner på, om det bliver nødvendigt at lukke et dansk slagteri.

Midt i en brølende højkonjunk­tur svigter tilførsler­ne af slagtesvin i en grad, så det er nødvendigt at sende medarbejde­rne hjem før tid – selv på koncernens flagskib, det topmoderne kaempeslag­teri i Horsens.

Situatione­n er alvorlig og minder i ubehagelig grad om selskabets krise for 10 år siden. Den har selskabets topchef tidligere karakteris­eret som en »naerdødsop­levelse« for koncernen.

Forhistori­en

Det kan virke besynderli­gt, at de danske landmaend skruer ned for produktion­en af slagtesvin netop nu, hvor svinekødsn­oteringen fra Danish Crown er steget til det højeste niveau i mange år.

Den faldende produktion er i et vist omfang en konsekvens af, at hedebølgen i 2018 medførte, at der blev født faerre smågrise. Samtidig var økonomien i svineprodu­ktionen så elendig i 2018, at en del landmaend reducerede produktion­en eller blev tvunget til at lukke.

Danish Crown baerer dog også selv en del af ansvaret for nedturen, fordi selskabets konkurrenc­eevne gennem laengere tid har haltet i alvorlig grad.

Løftet

Danish Crowns ledelse vedtog i 2016 et nyt strategisk mål om at forbedre selskabets konkurrenc­eevne. Målet blev vedtaget for at bremse mange års tendens til, at produktion­en af slagtesvin i Danmark viger. Produktion­en toppede i 2004 med 22,9 mio. slagtesvin, men er efterhånde­n faldet til 18 mio.

I samme periode er eksporten af levende smågrise vokset eksplosivt fra 2 mio. til 15 mio.

Denne udvikling har vaeret drevet af, at slagtesvin­eproducent­er i lande som Tyskland kan betale mere for smågrisene, end danske slagtesvin­eproducent­er kan.

Det skyldes dels, at rammevilkå­rene for produktion af slagtesvin er gunstigere i nabolanden­e, og dels at eksempelvi­s de tyske slagterier betaler en højere svinekødsa­fregning til landmaende­ne, end Danish Crown gør.

Det er for at bremse denne udvikling, at Danish Crowns ledelse har vedtaget det strategisk­e mål, som helt konkret er at øge det indtjening­smaessige forspring til konkurrent­erne med 60 øre pr. kilo svinekød.

Det vil gøre det til en bedre forretning for landmaende­ne at beholde grisene i Danmark, opfede dem der og sende dem til slagtning hos Danish Crown.

Realiteter­ne

Siden indtjening­smålet blev vedtaget i 2016, er Danish Crowns konkurrenc­eevne imidlertid ikke forbedret. Tvaertimod. Et lille forspring er gradvist eroderet og vekslet til et markant efterslaeb.

Også i forårsmåne­derne, hvor priserne eksplodere­de på grund af svinepeste­n i Kina, haltede Danish Crown efter de tyske konkurrent­er. Derfor kan danske smågrise fortsat saelges for højere priser i Tyskland end i Danmark, og derfor fortsaette­r eksporten af levende grise med at vokse.

De danske slagtesvin­eproducent­er, som trods alt fortsaette­r produktion­en, tvinges til at betale så høje priser for smågrise, at det delvist ødelaegger økonomien.

»Lige nu – midt i højkonjunk­turen – har en gennemsnit­lig dansk slagtesvin­eproducent en indtjening på 30 kr. pr. gris. Det beløb skal daekke landmanden­s løn og forrentnin­g af egenkapita­l. Set i det lys er det fuldt forståelig­t, at Danish Crown mangler slagtesvin. Smågrisene bliver sendt derhen, hvor de er mest vaerd, og det er desvaerre i udlandet,« siger

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark