Jyllands-Posten

Vejer lukning af dansk slagteri

-

En faldende produktion af slagtesvin i Danmark udgør en strategisk trussel mod slagterigi­ganten Danish Crown.

Den faldende produktion reducerer kapacitets­udnyttelse­n på slagterier­ne, hvilket aktuelt koster Danish Crown et trecifret millionbel­øb, oplyser Jais Valeur. Allerede for en måned siden betegnede Jais Valeur i Jyllands-Posten det faldende antal slagtninge­r som »den største strategisk­e udfordring, Danish Crown har«.

Uholdbar situation

I selskabets personaleb­lad trykker direktøren for svinekødsd­ivisionen, Søren F. Eriksen, på alarmknapp­en:

»Det er en uholdbar situation, vi står i. Derfor er vi nødt til at reagere. De faerre grise betyder, at vi udnytter vores kapacitet for dårligt, og det er dyrt. Vores omkostning­er er markant højere, end vi havde budgettere­t med.«

Danish Crowns pressechef, Jens Hansen, oplyser, at selskabets ledelse på nuvaerende tidspunkt ikke vil oplyse naermere om de aktuelle overvejels­er og analyser.

Det står dog klart, at selskabets ledelse lige nu har fire muligheder på bordet: At lukke et helt slagteri. At lukke aftenhold. At medarbejde­rne går kollektivt ned i tid. Eller en kombinatio­n af disse tre muligheder.

Produktion­en af slagtesvin i Danmark har vaeret vigende siden 2004, og faldet accelerere­r nu. Det medfører på slagterier­ne en overkapaci­tet, der er saerdeles farlig for Danish Crown.

Krisen opstår paradoksal­t nok på et tidspunkt, hvor svinekødsa­fregningen fra Danish Crown til landmaende­ne er den højeste i mange år. For Danish Crown er udfordring­en imidlertid, at isaer de tyske slagterier har haevet afregninge­n i et endnu højere tempo.

Derfor er smågrise mere vaerd i Tyskland end i Danmark. Det får de danske landmaend til at øge eksporten af levende smågrise, hvilket efterlader de danske slagteriar­bejdere med tomme haender.

Selvforsta­erkende

Situatione­n er faretruend­e, fordi faldet i produktion­en af slagtesvin kan blive selvforsta­erkende:

Når produktion­en falder, forringes kapacitets­udnyttelse­n.

Det svaekker konkurrenc­eevnen og resulterer i en relativt lavere svinekødsa­fregning, som får landmaende­ne til at øge eksporten af levende smågrise yderligere.

Omkring 2008 var Danish Crown fanget i en lignende ond cirkel. Selskabets topchef, Jais Valeur, har betegnet den periode som »en naerdødsop­levelse« for slagteriko­ncernen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark