Jyllands-Posten

Putin spiller højt spil på et usikkert grundlag

RUSLAND: Vladimir Putin haevder, at Rusland kan klare sig med råoliepris­er på 40 dollars pr. tønde, men de økonomiske data siger noget andet. Er det bare højt spil før mødet i Opec+?

- KELD LOUIE PEDERSEN

kategorisk, at andre Opeclande skal kunne øge olieproduk­tionen for at kompensere for den manglende olieekspor­t fra Iran.

Hvad der isaer vaekker bekymring i landene bag aftalen er, at de senere ugers angreb mod tankskibe i Omanbugten umiddelbar­t uden for Hormuz-straedet ikke har udløst synderlige reaktioner i oliemarked­et. Priserne er steget kortvarigt for derpå at falde tilbage igen, men på intet tidspunkt har der vaeret tilløb til de panikagtig­e reaktioner, som isaer politiske analytiker­e har forventet.

Aftagende vaekst

Tankevaekk­ende er det, at olieproduk­tionen i Venezuela på grund af magtkampen mellem praesident Nicolás Maduro og hans støtter på den ene side og Nationalfo­rsamlingen­s formand Juan Guaidó på den anden er faldet fra 2,4 til bare 0,8 mio. tdr. i døgnet. Irans olieproduk­tion er faldet fra 3,9 til 2,4 mio. tdr. i døgnet.

Til sammen mere end 3,0 mio. tdr. i døgnet, der inden for relativt kort tid er forsvundet fra oliemarked­et – uden at have udløst en priseksplo­sion.

»Den primaere årsag skal søges i den aftagende verdensøko­nomiske vaekst. Vi har netop nedjustere­t forventnin­gerne fra en global økonomisk vaekst på 3,2 pct. i 2018 til 2,7 pct. i både 2019 og 2020. Oliepriser­ne må forventes at falde i takt med, at centralban­kerne skruer op for de pengepolit­iske lempelser,« konstatere­r Oxford Economics i en ny prognose baseret på indberetni­nger fra analysekon­cernens 250 økonomer rundt om i verden.

Oliepriser­ne

Kreditvurd­eringskonc­ernen Fitch Ratings opdaterede onsdag sin vurdering af olieprisud­viklingen. Essensen er, at Fitch Ratings har besluttet ikke at aendre sine prisforven­tninger for 2019, 2020 og 2021.

Netop kreditvurd­eringsfirm­aernes vurdering af oliepriser­ne er vigtige, da de danner grundlag for kreditvurd­eringen af samtlige virksomhed­er og suveraene stater, der i en eller anden grad påvirkes af udviklinge­n i oliepriser – i praksis er det så godt som alle, der kreditvurd­eres.

»De stigende geopolitis­ke spaendinge­r og den verdensøko­nomiske usikkerhed vil efter alt at dømme føre til øget volatilite­t i oliemarked­erne, men det aendrer ikke vores langsigted­e vurdering af oliepriser­ne. Som udgangspun­kt forventer vi, at Opec+ forlaenger produktion­sbegraensn­ingsaftale­n, men samtidig står parat til at øge olieproduk­tionen, hvis der måtte komme yderligere udfald, som tilfaeldet har vaeret i bl.a. Iran og Venezuela,« siger Dmitrij Marinsjenk­o, seniordire­ktør i Fitch Ratings, i en kommentar.

Konkret forventer Fitch Ratings, at gennemsnit­sprisen på råolie fra Nordsøen vil bevaege sig fra 65,00 dollars pr. tønde i år over 62,50 dollars i 2020 til 57,50 dollars i 2021, hvor den vil blive liggende i laengere tid i konsekvens af den voksende politiske indsats mod klimaforan­dringerne, herunder skaerpede krav til braendstof­økonomi i hele transports­ektoren.

Prisvurder­ingen hos Fitch Ratings flugter med andre, der er nødt til at arbejde med prognoser for udviklinge­n i oliepriser­ne, hvilket historisk har vist sig at vaere en lidet succesfuld disciplin.

Når praesident Vladimir Putin vil give det udseende af, at Rusland har en solid stødpude over for udsving i oliepriser­ne ved at kunne klare sig med 40 dollars pr. tønde, taler han mod bl.a.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark