Jyllands-Posten

Egypten på en økonomisk og politisk rutsjetur

Efter problemer af bibelske dimensione­r er Egyptens økonomi på vej ud af dødvandet.

- LYNGE GØRTZ SMESTAD

Hvis der er noget egypterne er gode til, er det konspirati­onsteorier. Dem er der fuld gang i, efter at Egyptens tidli-gere praesident Mursi fik et ildebefind­ende under retssagen mod ham i mandags og døde kort efter.

Mursis død er en påmindelse om den rutsjebane­tur, Egypten har vaeret igennem siden det arabiske forår i 2011. Ved det efterfølge­nde valg kom islamisten Mursi og Det Muslimske Broderskab til magten. Blot et år senere benyttede militaeret af ledet af forsvarsmi­nister general al-Sisi store nye protester til at genvinde magten. Han lovede egypterne at få styr på både økonomi og sikkerhed. Det går fremad med det, og så sent som i april stemte knap 90 pct. af egypterne for en forfatning­saendring, så al-Sisi kan sidde som praesident frem til 2030.

Enorm nedtur

Uroen smittede af på økonomien, som lå i ruiner indtil for få år siden. Turismen, der er en af Egyptens største indtaegtsk­ilder, faldt drastisk i lyset af protester og terrorangr­eb. Pirateri på Afrikas Horn fik de store olietanker­e til at fravaelge turen gennem Suezkanale­n og i stedet tage syd om Afrika. Da man i 2012 indførte valutarest­riktioner, tog de udenlandsk­e investorer flyet hjem, og fra 2015 blev oliepriser­ne naermest halveret. En økonomisk katastrofe af bibelske dimensione­r ramte Egypten, der pludselig havde mistet en stor del af sine indtaegtsk­ilder. Arbejdsløs­heden eksplodere­de, og underskudd­et på statsbudge­ttet blev kun vaerre af, at Egypten i årtier har haft store offentlige subsidier på varer, elektricit­et og braendstof.

Reformer

Det helt store vendepunkt kom i 2016, da Egypten indgik en aftale med IMF om et lån på 12 mia. dollars. Med lånet fulgte krav om reformer. Egypten skulle lade valutaen flyde frit, nedbringe subsidiern­e på varer og udvide skattegrun­dlaget. Reformerne gjorde det nemmere for egyptiske virksomhed­er at få adgang til udenlandsk valuta, og det var med til at understøtt­e vaeksten, som i 2018 lå på 5,3 pct.

Noget tyder på, at al-Sisi’s vilje til at gennemføre upopulaere reformer og hårdhaende­de indsats for at forbedre sikkerheds­situatione­n er det, der har stabiliser­et landet, sat gang i økonomien og fået turismen og de udenlandsk­e investorer til at vende tilbage.

Reformerne ses også inden for energisekt­oren, og udenlandsk­e investorer flokkes igen om Egypten – bl.a. for at bygge store vindmøllep­arker i de øde ørkenområd­er, hvor vindforhol­dene er gode.

Risiko for protester

De økonomiske reformer roses af økonomerne, men gør ondt på både de fattige og middelklas­sen, der hovedsagel­igt har maerket de markante prisstigni­nger. Det vil tage tid, før egypterne oplever højere vaekst og lavere arbejdsløs­hed. Derfor er der fortsat risiko for folkelige protester.

Selvom økonomien er i fremgang og sikkerheds­situatione­n forbedret markant, skal man som eksportør huske på, at Egypten fortsat er et land med lav institutio­nel og politiske stabilitet.

Det aendrer dog ikke på, at de danske eksportmul­igheder er stigende. Dansk eksport til Egypten stiger typisk, når det går godt i landet, og fokus på energisekt­oren giver masser af muligheder for danske eksportøre­r.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark