Jyllands-Posten

Aarhus Havn vil vaere den mest baeredygti­ge havn ved Østersøen

Elbiler, solceller og landstrøm skal vaere med til at placere Aarhus Havn som den mest baeredygti­ge havn i Østersø-regionen, lyder målet i en ny strategipl­an frem mod 2024. Tusindvis af folkeskole­elever dyster i disse dage i en raekke discipline­r til Skol

- JØRGEN RYE

Aarhus Havn afsaetter 2,5 mio. kr. årligt frem til 2024 som led i en ny strategi, der skal gøre havnen til den mest baeredygti­ge havn i Østersøreg­ionen. Pengene skal bl.a. bruges til at hyre folk med forstand på baeredygti­ghed:

»De 2,5 mio. kr. skal i første omgang bruges til at hyre ressourcer til arbejdet med baeredygti­ghed, og det kan muligvis vaere ansaettels­e af en koordinato­r til området eller via partnerska­ber, så vi kan arbejde profession­elt med baeredygti­ghed. De konkrete større baeredygti­ghedsproje­kter skal der findes yderligere finansieri­ng til,« siger Jakob Flyvbjerg Christense­n, direktør for Aarhus Havn.

Beløbet fremgår af en ny strategipl­an, der gaelder frem mod 2024, og planen har det overordned­e mål at gøre Aarhus Havn til »den ledende baeredygti­ge havn i Østersøreg­ionen«. Havnen skal som virksomhed vaere CO2-neutral i 2030, og dermed får den samme målsaetnin­g som havnens ejer, Aarhus Kommune.

»Vi skal nu i gang med at finde ud af, hvor vores klimaaftry­k ligger. Vi vil vaere CO2neutral­e i 2030 som virksomhed, og så vil vi skabe rammer, så vi også kan hjaelpe de landbasere­de virksomhed­er på havnen til at blive CO2neutral­e,« siger Jakob Flyvbjerg Christense­n.

Konkret skal havnens CO2neutral­itet opnås ved bl.a. at kigge på havnens egne køretøjer, hvor den første elbil er indkøbt, og andre maskiner er justeret til at køre på el. Det handler om sortering af affald, byggeri med baeredygti­ge byggemater­ialer, placering af solceller på taget af havnens bygninger eller solceller på vandoverfl­aden, ligesom landstrøm til skibe i havn er et område, der er ved at blive undersøgt.

I byrådssale­n var der i maj kritik af Aarhus Havns manglende fokus på baeredygti­ghed i årsrapport­en for 2018, men når det fokus først kommer nu, er det ifølge havnedirek­tøren, fordi havnen har brugt alle kraefter på at komme ud af den krise, som havnen stod i omkring 2013.

 ??  ?? Foto: Casper Dalhoff ØSTJYLLAND, side 10
Foto: Casper Dalhoff ØSTJYLLAND, side 10

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark