Jyllands-Posten

Havnedirek­tør: »Vi havde en situation, hvor havnen styrede mod underskud«

Efter en krise i 2013 og fire år med fokus på vaekst og omsaetning er det nu tid til at fokusere på baeredygti­ghed, siger Jakob Flyvbjerg Christense­n, direktør for Aarhus Havn.

- JØRGEN RYE

Kan det virkelig passe, at Aarhus Havn slet ikke taenker på klima og miljø?

Sådan lød spørgsmåle­t fra flere sider i byrådssale­n onsdag den 15. maj, da Aarhus Havns årsrapport blev fremlagt med et overskud på 72 mio. kr., men kun fire saetninger om klima og miljø i den 24 sider lange rapport.

Nu kommer svaret fra Aarhus Havn med en ny strategipl­an frem mod 2024, hvor baeredygti­ghed spiller en vigtig rolle. Når havnens satsning på baeredygti­ghed kommer her i 2019 – og ikke f.eks. i 2015 – har det en god forklaring, fortaeller havnedirek­tør Jakob Flyvbjerg Christense­n:

»Vi havde en situation i 2013, hvor havnen styrede mod underskud, og der var behov for at få gang i hjulene igen. Derfor handlede strategien frem mod 2018 om at have fuld fokus på vaekst, omsaetning og aktivitet på havnen, og det er vi lykkedes med, for Aarhus Havn er klart den havn i Danmark, der har klaret sig bedst i de seneste fem år.«

Dermed er der nu det rette afsaet til at fokusere på baeredygti­ghed:

»Vi burde måske have vaeret i gang med baeredygti­ghedsstrat­egien for nogle år siden, men på det tidspunkt var der virkelig et stort behov for at revitalise­re havnen, for den var i krise. Nu har vi så et godt fundament at stå på og et mentalt overskud til, at vi kan fokusere på baeredygti­ghed,« siger Jakob Flyvbjerg Christense­n.

Mål er ikke tilfaeldig­t

Han blev i øvrigt ansat som direktør for Aarhus Havn netop i januar 2014 som afløser for Bjarne Mathiesen, der fratrådte efter eget ønske som 61-årig. Jakob Flyvbjerg Christense­n kom fra en stilling som Global Client Director i APM Terminals’ hovedkvart­er i Haag, og før det var han adm. direktør for containert­erminalen i Aarhus.

2018 landede som naevnt med et overskud på 72 mio. kr., og de kommende fire år bliver der afsat 2,5 mio. kr. årligt til at indkøbe de rette kompetence­r i virksomhed­en til at drive baeredygti­ghedsstrat­egien frem. En strategi, der bl.a. skal gøre Aarhus Havn CO2-neutral i 2030, ligesom målet er for hele Aarhus Kommune.

»Vi mener, at vi skal leve op til vores ejers klimaambit­ion, så det er ikke tilfaeldig­t, at vi har sat det samme mål,« siger direktøren, og nu skal der kigges på strøm til havnens egne biler, baeredygti­ge byggemater­ialer, solceller, grøn affaldssor­tering og meget mere.

»Og så må vi se, hvordan vi kan få inddraget aktørerne på havnen også. Vi kan jo ikke pålaegge vores kunder at vaere CO2-neutrale, og en differenti­eret prisstrukt­ur kan hjaelpe i den retning, men vi vil hellere skabe nogle rammer for baeredygti­ghed og dermed et incitament. Jeg tror, at vi kan finde gode forretning­smodeller, hvor kunderne kan omstille baeredygti­gt, og vi samtidig kan lave en forretning,« siger havnedirek­tøren og giver et eksempel:

»Hvis vi f.eks. laegger solceller på alle havnens tage, kan vi måske saelge grøn strøm til vores virksomhed­er på havnen. Det kan også vaere vindmøller på vores ydermoler, som der jo er tanker om.«

Jakob Flyvbjerg Christense­n vil også gerne påvirke kunderne til vands i en mere baeredygti­g retning.

»Vi vil forsøge at skabe rammer for en mere baeredygti­g udvikling for skibstrafi­kken, så skibe i havn kan koble sig på en grøn omstilling. Det kan vaere mulighed for landstrøm, andre typer af braendsel eller hvordan skibene kommer af med affaldet på en baeredygti­g måde,« siger direktøren.

Landstrøm for mange mio.

Aarhus Havn er i øjeblikket i centrum i en aktuel debat om landstrøm og krydstogts­kibes luftforure­ning, når de ligger i havn.

SF og Radikale har i Aarhus Byråd stillet forslag om, at der etableres landstrøms­anlaeg, så krydstogts­kibene kan slukke for dieselmoto­rerne og tilslutte strøm, når de ligger i havn, og derved undgå at forurene. Et sådant anlaeg kan koste 30-70 mio. kr., og havnen er i øjeblikket ved at laegge sidste hånd på en undersøgel­se af muligheder­ne.

»Vi afventer rapporten om landstrøm til krydstogts­kibe, der er lige på trapperne, men diskussion­en om landstrøm handler også om andre skibstyper. Krydstogts­kibene er de skibe, der kraever mest strøm og dermed den største og dyreste løsning, men som en udløber er vi i gang med at se på landstrøms­anlaeg til andre skibstyper, og det kan f.eks. vaere mindre mobile anlaeg,« siger Jakob Flyvbjerg Christense­n.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark