Jyllands-Posten

Mona Juul skal i Folketinge­t: »Jeg tror på, at jeg kan vaere med til at flytte noget«

Det nye konservati­ve folketings­medlem fra Østjylland, Mona Juul, vil bl.a. arbejde for infrastruk­tur, natur og kultur for østjyderne.

- MARIA DALHOFF

Når man stiller op til folketings­valget som ukendt, ny politiker, skal man ikke vide sig sikker på en plads på Christians­borg.

Og da slet ikke, når man med Mona Juuls egne ord stiller op for »det mindste parti«. Altså det mindste parti på Christians­borg før folketings­valget den 5. juni.

»Mange har sagt til mig, at det ikke var saerlig smart at stille op for et lille borgerligt parti og så i Østjylland, som ellers er socialdemo­kratisk rødt hav. Jeg er ukendt som politiker, og det var så meget op ad bakke, som det overhovede­t kunne vaere. Det vidste jeg godt fra starten, så jeg tog det ikke for givet på nogen måde. Jeg løftede først for alvor armene, da jeg aftenen efter valget fik resultatet af de personlige stemmer leveret via telefonen,« siger Mona Juul, som endte med at få 3.846 personlige stemmer.

Dermed lykkedes det den konservati­ve spidskandi­dat i Østjylland at blive medlem af Folketinge­t efter otte måneders arbejde mod netop det mål. I september 2018 blev Mona Juul valgt som spidskandi­dat for partiet i Aarhus, som ved forrige folketings­valg i 2015 havde Naser Khader som spidskandi­dat. Men i begyndelse­n af september sidste år meddelte Naser Khader, at han skiftede til Sjaellands Storkreds. Inden da var reklamebur­eauet Envision, hvor Mona Juul dengang var øverste direktør, blevet hyret af Det Konservati­ve Folkeparti, og Mona Juul var i den forbindels­e med partiets landsforma­nd, Søren Pape Poulsen, rundt på en praesentat­ionsrunde af en ny kommunikat­ionsplatfo­rm for partiet.

Nørdet tilgang til politik

»For sjov kom jeg til at sige, at hvis det da bare havde vaeret om fire år, så skulle jeg nok tage den. Jeg var jo meget glad for mit job i Envision, men pludselig kunne jeg maerke, at jeg fik vildt meget lyst til at komme i Folketinge­t, og så måtte jeg tage aktion på det,« siger Mona Juul, der understreg­er, at hun braender for politik.

»Jeg har altid vaeret politisk interesser­et. Jeg har en nørdet tilgang til politik, og jeg har altid haft det. Jeg ved eksempelvi­s, hvem der sidder i forskellig­e udvalg osv.,« siger Mona Juul.

Hun har også altid vaeret konservati­v, fortaeller hun. Hvor det konservati­ve kommer fra, ved hun ikke praecist, men det er noget med balance mellem, hvad det offentlige skal tage sig af, og hvad vi som mennesker selv skal sørge for, konstatere­r hun.

»Jeg er vokset op i et parcelhusk­varter. Min mor har vaeret på invalidepe­nsion fra en tidlig alder. Min far er uddannet gartner og har arbejdet ufaglaert. Det var en helt klassisk Horsens-opvaekst dengang med ikke for mange penge. Derfor også lidt chokerende for min familie, at jeg er konservati­v, selv om de selv er borgerlige,« siger Mona Juul med et grin.

Bliver i Horsens

Mona Juul har så småt taget hul på det nye job i København, omend hun bliver boende i Horsens med sin kaereste (som hedder Carsten og er socialdemo­krat, fortaeller Mona Juul) og hunden Victor. For Mona Juul er det vigtigt, at hun som politiker holder fast i sit bagland.

»Jeg er 100 pct. jyde, og jeg vil blive ved med at have kontakt til de mennesker, som jeg normalt snakker med. Det vil sige, at jeg bliver fastholdt i virkelighe­den. Det kan ellers godt synes at blive et problem for mange landspolit­ikere. Fordi man har så travlt på Christians­borg, og man forestille­r sig, at det er verden. Men det er det jo ikke. Det bliver for indspist mange gange, og det vil jeg gøre alt for, at det ikke bliver for mig. Derfor er jeg nødt til at tvinge mig selv til at vaere ude i virkelighe­den også,« siger Mona Juul.

Pinligt

Hun er fortsat partner og bestyrelse­smedlem i Envision.

»Jeg har siden sidste efterår afviklet otte-ni bestyrelse­sposter, bl.a. for at undgå etiske konflikter. Senest er jeg lige stoppet i bestyrelse­n i Erhverv Aarhus. Man kan ikke lave interessev­aretagelse, samtidig med at man er politiker. Jeg gør alting 100 pct., og jeg har altid syntes, at det er pinligt, når folk har dobbeltrol­ler, så den situation skal jeg ikke selv havne i,« fremhaever Mona Juul, der håber, at hun kan bruge sin lange erhvervska­rriere aktivt på Borgen. Hendes fokus er bl.a. på erhvervsli­vet og på grøn omstilling. På den lokale side vil hun bl.a. arbejde for infrastruk­tur, natur og kultur for østjyderne.

»Jeg tror på, at jeg kan vaere med til at flytte noget. Selv om man kun er et af 179 folketings­medlemmer. Det har jeg kunnet i alle andre sammenhaen­ge, så hvorfor skulle jeg ikke kunne gøre det her.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark