Jyllands-Posten

Skolers bonusmilli­oner ender i kommunens underskuds­kasse

- MARIE-LOUISE ANDERSEN

»Et helt usaedvanli­gt traek.« Det kalder Per Nikolaj Bukh, professor i økonomisty­ring ved Aalborg Universite­t, en beslutning i Norddjurs om at anvende det bonusbeløb, tre skoler i kommunen er stillet i udsigt som en praemie fra en statslig saerpulje, til at daekke et underskud.

»Det svarer jo til, at du har en familie, hvor storebror kommer i uføre, og så vaelger man at haeve den båndlagte arv til lillebror og give den til storebror. Det er et voldsomt indgreb i intentione­n bag programmet,« vurderer Per Nikolaj Bukh.

Beslutning­en har vaeret undervejs i nogle uger, men blev endeligt truffet på kommunalbe­styrelsesm­ødet tirsdag aften, hvor man skulle finde finansieri­ng af et merforbrug på børne- og ungdomsomr­ådet på ca. 8 mio. kr. i 2019. På mødet besluttede et flertal bestående af Socialdemo­kratiet, Venstre og Dansk Folkeparti også at tage hul på en saerlig reservepul­je, som blev oprettet for at kunne imødegå eventuelle overskride­lser i budgettet. Dermed kan det undgås at rulle besparelse­r ud over hele skoleog dagtilbuds­området – hvis man samtidig tager midlerne fra skolerne.

»Dødaergerl­igt« karakteris­erer skoleleder­en på den ene af de berørte skoler, Kattegatsk­olen, det, mens skolebesty­relsesform­anden på Auning Skole konkludere­r, at man reelt har baseret balancen i budgettet på, hvordan nogle 9. klasseelev­er klarer deres afgangsprø­ver.

»Det er ikke saerligt betryggend­e.«

For nar

»Jeg bliver forarget.« Så kontant er reaktionen fra Venstres undervisni­ngsordføre­r Anni Matthiesen (MF).

Partiet står bag statens treårige ”Program for løft af de fagligt svageste elever”, hvor deltagende skoler, som formår at løfte de svageste elever på karakterer­ne over tre år, hvert år får en økonomisk gulerod. I 2019 står de tre norddjurss­koler til en bonus på 1,4 mio. kr., hvis 9. klasses afgangseks­aminer går godt.

»Hele tanken har jo vaeret at give en håndsraekn­ing til de svageste elever i folkeskole­n. Og så ved vi, at der nogle gange skal noget specielt til for at sige, at nu skal man virkelig tage fat. Så vi afsatte 500 mio. kr. til en økonomisk belønning, hvis det lykkes,« siger Anni Matthiesen.

Adspurgt om sagen fra Norddjurs flugter med tankegange­n bag programmet lyder svaret: »Slet ikke.«

»Det er jo skolerne, som har taget kampen op, og så siger man bare ”øv bøv, I får ikke pengene alligevel”. Det er at holde både laerere, skoleleder­e og isaer de fagligt svage elever for nar. Jeg kan ikke forstå, at byrådet kan komme i tanke om det. Det er uanstaendi­gt.«

Uacceptabe­lt

Skolebesty­relserne på de tre skoler havde forud for mødet i et høringssva­r kaldt manøvren »helt uacceptabe­l«. Nu hvor beslutning­en er truffet, er skuffelsen ikke mindre.

»Det er et stort problem for Auning Skoles økonomi, men lokalpolit­isk er det jo kun et lille lap at tage de penge, som retmaessig­t er givet til os. Jeg opfordrer til, at man finder en langvarig løsning,« siger Brian Axelsen, bestyrelse­sformand på Auning Skole, der fortaeller, at de på skolen er i tvivl om, hvorvidt de overhovede­t kan opfylde de mål, de skal, for at kvalificer­e sig til den økonomiske gulerod.

I så fald er der budgettere­t med penge, som ikke er der.

Samme bekymring gav SF’s Aleksander Myrhøj udtryk for under behandling­en af sagen på kommunalbe­styrelsesm­ødet tirsdag:

»Vi skal til den her livreddend­e førstehjae­lp, så området kan traekke vejret. For nogle skoler er de her midler, de har i udsigt, hvis eleverne klarer sig godt, en livgivende tilførsel. Jeg synes, det er skraemmend­e, at vi laegger den del af kommunens økonomiske ansvar over på en raekke 14-15-årige, der skal til at gå til eksamen.«

Kommunalt selvstyre

En flugt til syddjurssk­oler og højere fratraedel­sesudgifte­r til laerere betyder, at Norddjurs skal finde flere penge end budgetlagt.

JP Aarhus har foreholdt Undervisni­ngsministe­riet planerne i Norddjurs mhp. at få en vurdering af, om det er inden for rammerne af ”Program for løft af de fagligt svageste elever”, men på grund af den politiske situation ønsker ministerie­t ikke at lave den vurdering eller kommentere på, om der er kendskab til, at andre kommuner har gjort lignende.

Selvom undervisni­ngsordføre­r Anni Matthiesen (V) mener, at metoden er i modstrid med tanken bag, vurderer hun ikke, at det får nogen konsekvens­er, fordi kommunerne har selvstyre og således har ansvaret for at fordele midlerne.

Ifølge borgmester Jan Petersen (S) er det, selvom han har forståelse for skolernes frustratio­n, en nødvendig øvelse for ikke at stå på bar bund, hvis der kommer yderligere udfordring­er i løbet af efteråret.

Per Nikolaj Bukh fra Aalborg Universite­t har ikke kendskab til, at andre kommuner har gjort det samme. Han mener, det er udtryk for, hvor presset kommunen er – og anerkender løsningen.

»De har selvstyre, men ministeren har udtalt, at det er skolernes penge. Det er usaedvanli­gt. Men det er også udtryk for en ansvarlig og seriøs forvaltnin­g, som siger, at under de givne omstaendig­heder er vi nødt til at bruge alle midler.«

 ?? ARKIVFOTO: LAURA BISGAARD KROGH ?? Der var højlydte protester foran rådhuset i Grenaa forud for vedtagelse­n store besparelse­r på skoleområd­et i efteråret 2018. Nu har tre af skolerne i kommunen fået at vide, at de ikke får de millioner, de er stillet i udsigt, hvis de formår at løfte afgangsele­vernes karakterer.
ARKIVFOTO: LAURA BISGAARD KROGH Der var højlydte protester foran rådhuset i Grenaa forud for vedtagelse­n store besparelse­r på skoleområd­et i efteråret 2018. Nu har tre af skolerne i kommunen fået at vide, at de ikke får de millioner, de er stillet i udsigt, hvis de formår at løfte afgangsele­vernes karakterer.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark