Jyllands-Posten

AEldre og handicappe­de går fri af besparelse­r

Fire saerligt dyre borgere og flere børn i skole i nabokommun­er har vaeltet budgettet i Norddjurs.

- MARIE-LOUISE ANDERSEN

Politikern­e i Norddjurs har besluttet at friholde det sårbare voksen- og plejeområd­e for yderligere besparelse­r. Konsekvens­en er, at den ene af to reservepul­jer, som er oprettet til at modstå overskride­lser af budgettet for 2019, bliver tømt, mens den anden halveres. Det betyder, at der er ca. fem mio. kr. tilbage til uforudsete udgifter resten af året.

Blandt politikern­e var der tirsdag stor opbakning til, at det sårbare område, som blandt andet inkluderer handicapog aeldreplej­e, ikke kan klare flere besparelse­r. I samme ombaering blev det besluttet at friholde børneog ungdomsomr­ådet for en generel besparelse ved at daekke et merforbrug med puljemidle­rne.

Dyre borgere

Det er hovedsagel­igt massiv bostøtte til fire personer, som har vaeltet budgettet på voksenog plejeområd­et. Én er netop udskrevet fra en lukket afdeling, mens den anden er udviklings­haemmet med adhd og netop faerdig med at afsone en faengselsd­om. Tilsammen koster de 2,3 mio. kr. En tredje borger, svaert hjerneskad­et med multiple funktionsn­edsaettels­er, skal i et saerligt midlertidi­gt voksentilb­ud til samlet set 1,3 mio. kr. Og sidst er der sket en forvaerrin­g i en fjerde borgers tilstand, som gør det nødvendigt, at der døgnet rundt er to medarbejde­re omkring vedkommend­e til en samlet udgift på ca. 4,2 mio. kr. i 2019.

De enkeltsage­r skal ikke finansiere­s ved nedskaerin­ger på pleje- og aeldreområ­det, vedtog kommunalbe­styrelsen tirsdag.

»Vi har haft en god og lang snak i udvalget og kom frem til den erkendelse, at vi ikke kan levere mere. Skulle vi så sige, at der er rengøring hver femte uge, eller at aflastning­stilbudden­e helt skal vaek? Det kunne vi ikke se os selv i,« sagde voksen- og plejeudval­gets formand Lars Møller (S) til mødet, hvor han fik ros af kollegerne for at sige fra over for yderligere besparelse­r.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark