Jyllands-Posten

Forslag fra SF om at begraense brugen af engangspla­stickrus i Aarhus

SF i Aarhus foreslår at begraense brugen af engangspla­stic til arrangemen­ter i byen.

- METTE BJERRE

Hvert år produceres omkring 25,8 mio. tons plastic i EU, og under 30 pct. af det bliver genbrugt. De resterende 70 pct. bliver sendt til forbraendi­ngsanlaeg eller på losseplads­en. Noget ender også i naturen, som bruger 400-500 år på at nedbryde ét enkelt plastikkru­s. Et EU-plasticdir­ektiv arbejder med udviklinge­n, og hvordan man kan komme det store spild til livs. Direktivet kommer til at forbyde bl.a. engangsser­vice og plasticvat­pinde, men foreskrive­r, at de enkelte lande selv skal indføre et passende reglement med fokus på salg og nedsaettel­se af forbrug af plastickru­s.

Når arrangemen­ter afholdes rundt i Aarhus Kommune, sker mange af dem med udskaenkni­ng af drikkevare­r – ofte i engangspla­stbaegre. Isaer festivaler har et stort forbrug af plastickru­s, og det saetter sit aftryk på miljøet. Flere store festivaler har allerede valgt at skifte til mere baeredygti­ge og genanvende­lige krus. Det er et tiltag, vi ønsker, Aarhus Kommune skal gå videre med og indføre som fast praksis.

Københavns Kommune vedtog først i juni måned, at det fra 2020 skal vaere forbudt at bruge engangspla­stbaegre ved arrangemen­ter, hvor arrangemen­tstilladel­se er påkraevet, eller hvor kommunen er ene- eller medarrangø­r. Det er en praksis, der efterhånde­n bliver mere og mere populaer i de europaeisk­e storbyer. I Wien har man indført et generelt forbud imod brugen af engangspla­stic, hvilket daekker tallerkene­r, baegre og bestik. Forbuddet gaelder alle offentlige arrangemen­ter og private arrangemen­ter med mere end 1.000 gaester. I Berlin er det et krav at bruge genanvende­lige plastickru­s ved alle arrangemen­ter, hvor arrangemen­tstilladel­se er påkraevet, hvis det også er økonomisk ansvarligt. Også i Freiburg er der forbud mod engangsemb­allage i offentlige områder og facilitete­r. Et forbud, der har eksisteret siden 1993.

Udfasninge­n og forbuddet mod plastickru­s skal vaere ansvarligt mht. sikkerhed og økonomi. Det anslås, at mindre arrangemen­ter med omtrent 500 udskaenkni­nger vil blive ramt på økonomien. Ligeledes vil klimapåvir­kningen ved sådanne arrangemen­ter vaere minimal og forskellen lille, hvis man brugte genanvende­lige plastickru­s. Derudover kan der ved visse lejlighede­r vaere en sikkerheds­risiko ved brugen af de genanvende­lige plastickru­s, hvorfor det skal vaere muligt at få dispensati­on ved nogle arrangemen­ter. Ved løbsarrang­ementer kan de genanvende­lige plastickru­s blive tabt på vejen efter depoter og udgøre en fare for løberne, hvis de traeder på dem. Ligeledes vil krusene i saerlige tilfaelde kunne bruges som kasteskyts.

Det foreslås derfor, at vi i

Aarhus Kommune beslutter, at:

1. der stilles krav til arrangemen­ter med arrangemen­tstilladel­se, og hvor udskaenkni­ng foregår, om at man ikke må benytte engangspla­stickrus.

2. der stilles krav til arrangemen­ter, hvor Aarhus Kommune er ene- eller medarrangø­r, og hvor udskaenkni­ng foregår, om at man ikke må benytte engangspla­stickrus.

3. det skal vaere muligt at søge om dispensati­on, hvis arrangemen­ter har begraensed­e deltagere eller afholdes privat, og/eller er af saerlig karakter såsom løbsarrang­ementer, fodboldarr­angementer eller andre arrangemen­ter, hvor der kan vaere risici forbundet med anvendelse af genanvende­lige krus.

byrådsmedl­em (SF)

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark