Jyllands-Posten

Jan Hurtigkarl kastede gryder efter faderen

Tv-kokken Jan Hurtigkarl fik en Michelinst­jerne i 1984 med sin davaerende restaurant, Les Etoiles. Nu trapper han ned og flytter til Bornholm.

- NIELS LILLELUND

Jan Hurtigkarl­s navn pryder i dag restaurant­en ved Frederiksb­erg Have, som han driver sammen med Jakob Mielcke.

Engang var han sammen med faderen Roy på dette sted, men Jan Hurtigkarl­s liv har rummet et nødvendigt faderopgør; Roy Hurtigkarl var ikke sådan at vaelte.

»Jeg kastede gryder efter ham,« har Jan Hurtigkarl fortalt om kampen for at få plads og blive sin egen.

Han har gjort sit.

Han tog til Paris i 1970’erne, drev senere Gastronomi­que i Frederiksb­erg Have, dertil sin egen sin restaurant Hos Jan Hurtigkarl i Dronningen­s Tvaergade, men det store ryk skete i 1989, da han åbnede restaurant i Ålsgårde, Jan Hurtigkarl & Co., som han drev frem til 2007.

På Sjaellands nordspids udviklede han sit helt eget køkken og tog hvert år til et nyt sted i verden for at finde inspiratio­n til den kommende saeson.

»Det er nok ikke helt tilfaeldig­t, at jeg blev kok. Min oldefar havde portvinska­elder i Badstuestr­aede. Min farfar drev et vaertshus med mad i Prinsesseg­ade, hvor hans kone lavede hjemmelave­t sild og den slags klassiske ting. Min far var den første, der bevaegede sig ind på egentlig gastronomi og tog en kokkeuddan­nelse. Jeg blev fjerde generation,« forklarede han Berlingske i 2015.

En populaer tv-kok

Jan Hurtigkarl er desuden kendt for sine madprogram­mer (sammen med faderen) på DR og har modtaget en raekke priser for sit virke.

Det var tv-tiden, der for alvor gjorde ham populaer i slutningen af 1970’erne og begyndelse­n af 1980’erne. Den tid er han stolt af.

»Det var fantastisk. Jeg har altid interesser­et mig for kollektive­ts kvalitetsb­evidsthed. Min tese er, at mange familier har fem eller seks retter, de laver året rundt. Kan man putte et par retter ind i den bunke, så har man løftet meget, siger han til Ritzau.

Jan Hurtigkarl har købt en ejendom på Bornholm, hvor han flytter til med sin kone, som han netop er blevet gift med 4. maj.

Her vil han lave gastronomi­ske begivenhed­er, og så skal han koncentrer­e sig om sin Hurtigkarl-pejs, som han designede for 30 år siden, og som stadig saelger godt.

Han har fem børn og fire børnebørn. Børnene bor i forskellig­e lande, så nu glaeder Hurtigkarl sig til at få mere tid til at rejse. Jan Hurtigkarl, kok, restauratø­r, Helsingør

 ??  ?? I naesten ti år stod Jan Hurtigkarl på DR med sin far, Roy Hurtigkarl, og lavede mad for at inspirere tusindvis af danskere på den anden side af skaermen. Arkivfoto: Jens Nørgaard Larsen
I naesten ti år stod Jan Hurtigkarl på DR med sin far, Roy Hurtigkarl, og lavede mad for at inspirere tusindvis af danskere på den anden side af skaermen. Arkivfoto: Jens Nørgaard Larsen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark