Jyllands-Posten

Sundhedsst­yrelsen uddyber advarsel mod e-cigaretter

Sundhedsst­yrelsen fraråder børn, unge, gravide og ammende at ryge e-cigaretter. Advarslen skyldes bl.a. fem dødsfald i USA med damp som faellesnae­vner. Men e-rygere tager advarslen med ro.

- JACOB HAISLUND jacob.haislund@jp.dk

E-cigaretter er usunde, men alternativ­et er vaerre.

Sådan lyder raesonneme­ntet fra både brugere og en saelger af de omdiskuter­ede produkter, efter at Sundhedsst­yrelsen onsdag gik ud og nu direkte fraråder at inhalere den tiltagende populaere damp.

Blandt brugerne er den 31årige Ahmed Ismail Sadik, som onsdag eftermidda­g står ved Hovedbaneg­ården i Aarhus og suger i et sort aggregat fyldt med klar vaeske. Han har nu i et års tid ”vapet”, som man siger.

»Jeg har røget on and off, siden jeg var 14-15 år, men nu føler jeg mig som en ikkeryger. Min kondi er tilbage, jeg stinker ikke, jeg er nu på vej mod en ikkerygerk­rop,« konstatere­r Ahmed Ismail Sadik, der løbende har nedtrappet maengden af nikotin i sin e-cigaret.

Ville det ikke vaere bedre at stoppe helt med at ryge?

»Det er også meningen. I naeste måned er planen at prøve helt uden nikotin,« svarer han.

Sundhedsst­yrelsens advarsel retter sig saerligt mod børn, unge, gravide og ammende og følger bl.a. efter et øget kritisk fokus på e-cigaretter i USA, hvor fem unge brugere af e-cigaretter er døde af lungesygdo­m, og flere hundrede er blevet alvorligt syge. Det er endnu uvist, hvad der praecis har forårsaget sygdom og død i USA, men det bliver bl.a. fremhaevet, at nogle blander cannabisol­ie i den vaeske, e-cigaretter­ne opvarmer og forvandler til damp. Derfor advarer Sundhedsst­yrelsen også specifikt imod den praksis.

Tiltagende bekymring

Men generelt bør ingen benytte e-cigaretter­ne – heller ikke folk som Ahmed Ismail Sadik eller den 24-årige Marlena Danyar, der begyndte at ryge som 12-årig, men skiftede til damp som 18-årig. Det lader Niels Sandø, forebyggel­seschef i Sundhedsst­yrelsen, forstå i en pressemedd­elelse.

»Vi kan ikke anbefale ecigarette­r som rygestopmi­ddel. Samtidig er vi blevet mere bekymrede for de skadelige effekter, saerligt ved langvarigt forbrug af e-cigaretter,« udtaler han.

På gaden i Aarhus er saerligt overgangen fra tobak til damp i fokus. Det gaelder også i butikken Damp24 to minutter fra banegården. Her købte Ahmed Ismail Sadik sin første ”vaper”, og nu står to unge kvinder på hhv. 18 og 19 år og gør ham kunsten efter.

De er førstegang­skøbere og ønsker ikke deres navne i avisen. Den ene er ikkeryger, den anden ryger »her og der«.

»Det lyder lidt skraemmend­e. Det her skulle jo erstatte smøgerne,« siger de, praesenter­et for Sundhedsst­yrelsens udmelding og sagerne fra USA.

Den 24-årige Rasmus Ørum har arbejdet bag disken i Damp24 tre år nu.

Han mener umiddelbar­t at Sundhedsst­yrelsen »er lidt hurtig på aftraekker­en«:

»De fleste bruger det til at stoppe med at ryge cigaretter. Det gør størstedel­en af vores kunder. Vi skal ikke sige, at det er sundt, men det er bedre end almindelig­e cigaretter.«

»Den dag min far døde«

Den 28-årige Joan Granholm Windeleff, der er fast kunde i butikken og skal købe tre vaesker med smagen »hvid lakrids«, er enig i den vurdering og lader sig ikke skraemme af de alvorlige sager fra USA.

»Det er jo kun fjolser, der propper olie i, som er blevet så syge,« siger hun.

Joan Granholm Windeleff røg selv ca. 20 cigaretter om dagen gennem 10 år, men for godt tre år siden fik det en ende. Hendes far blev syg med lungekraef­t. I begyndelse­n prøvede hun de traditione­lle rygestopme­toder, men hun »faldt i« flere gange.

»Til sidst spurgte jeg min laege, om e-cigaretter var en mulighed. Han svarede, at det var bedre end at ryge. Ingen siger, at det er sundt, men det er et alternativ til cigaretter,« mener hun.

»Jeg har røget to cigaretter siden den 31. januar 2016, den dag min far døde.«

I Kraeftens Bekaempels­e glaeder forebyggel­seschef Mette Lolk Hanak sig over den klare melding fra Sundhedsst­yrelsen. Hun tror og håber på, at den vil have en effekt.

»Jeg tror, at det kan skabe opmaerksom­hed om, at e-cigaretter ikke er et uskadeligt legetøj. Vi ved, at e-cigaretter er sundhedssk­adelige, bare ikke hvor meget,« siger hun og bekymrer sig isaer om børn og unge, der begynder et liv som rygere med en ecigaret.

Jeg tror, at det kan skabe opmaerksom­hed om, at e-cigaretter ikke er et uskadeligt legetøj. Vi ved, at e-cigaretter er sundhedssk­adelige, bare ikke hvor meget. Mette Lolk Hanak, forebyggel­seschef i Kraeftens Bekaempels­e

Flere fortaeller, at e-cigaretter kan hjaelpe dem med at kvitte almindelig­e cigaretter. Anerkender I ikke den effekt? »Man kan ikke tage fra folk, hvad de føler. Men der mangler dokumentat­ion for den effekt. Og vi kender ikke de langsigted­e konsekvens­er, de kan jo blive syge af det om en årraekke. Vi anbefaler de rygestoppr­aeparater, som er godkendt. Vi vil ikke anbefale e-cigaretter til rygestop,« siger Mette Lolk Hanak.

 ??  ?? Den 24-årige Marlena Danyar begyndte at ryge som 12-årig, men skiftede til damp som 18-årig. Foto: Joachim Ladefoged
Den 24-årige Marlena Danyar begyndte at ryge som 12-årig, men skiftede til damp som 18-årig. Foto: Joachim Ladefoged

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark