Jyllands-Posten

BAGSTOPPET

-

Der er i øjeblikket ingen graensekon­trol mellem Irland og Nordirland.

Både EU og Storbritan­nien ønsker, at det skal forblive sådan.

Bagstoppet skal sikre, at der ikke kommer en hård graense mellem Nordirland og Irland.

Graensen vil ifølge brexitafta­len – som ikke er godkendt af det britiske underhus – blive holdt åben via EU’s toldunion, indtil en endelig handelsaft­ale er på plads mellem parterne.

Hvis der ikke er fundet en aftale inden for to år, så forbliver graensen åben, men Storbritan­nien og Nordirland forbliver bundet til en lang raekke af EU’s regler. Det betyder, at en raekke ting fortsat bestemmes fra Bruxelles. løsning, som kan godkendes den 19. oktober, har Underhuset ved lov vedtaget, at Boris Johnson så skal bede EU om en udskydelse af skilsmisse­n, så den finder sted den 31. januar 2020.

Men Boris Johnson har hidtil – og så sent som natten til tirsdag, da parlamente­t blev suspendere­t – pure afvist, at han vil »tigge EU« om en yderligere udskydelse af datoen. Han har hidtil kørt en ”do or die”-politik, hvor han har lovet vaelgerne, at briterne forlader EU med udgangen af oktober – med eller uden en aftale.

Netop suspenderi­ngen af det britiske parlament, som under store protester er sendt hjem indtil den 14. oktober, blev onsdag kendt ulovlig af den skotske højesteret, der fastslog, at der ikke var afgivet valide argumenter fra regeringen for den fem uger lange suspenderi­ng. Regeringen ankede på stedet afgørelsen fra Skotland.

I naeste uge behandler højesteret i London spørgsmåle­t, og først når den er nået frem til et resultat, ved man, om regeringen tvinges til at genindkald­e parlamente­t.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark