Jyllands-Posten

Den politiske veteran Sigmar Gabriel ser skaevt til sit gamle parti

Sigmar Gabriel har en karriere som mangeårig leder af Tysklands socialdemo­krater bag sig, og han er ikke imponeret over sit gamle parti.

-

Stabilitet og en vej ud af vaelgerkri­sen.

Tysklands socialdemo­krater i partiet SPD har laenge ledt med lys og lygte efter en person og en politisk linje og identitet, der kan bremse partiets krise og genvinde tidligere tiders vaelgertae­kke og magt.

Sådan en person er Sigmar Gabriel måske.

I hvert fald konkludere­de en meningsmål­ing, der i august blev bragt i det tyske nyhedsmaga­sin Fokus, at Gabriel er en af de politikere, som flest SPD-medlemmer foretraekk­er som leder af de tyske socialdemo­krater.

Gabriel har vaeret der før. Han er en erfaren mand, som har haft en stribe høje poster.

Fra 2013 til 2018 var han vicekansle­r, da SPD som nu var i koalitions­regering med forbundska­nsler Angela Merkel og hendes konservati­ve CDU.

Han var tillige udenrigsmi­nister i perioden 20172018, og tidligere i sin politiske karriere var han blandt andet miljøminis­ter og økonomimin­ister.

Men han har vaeret mere end det.

Ny leder i december

Gabriel, der kom ind i landspolit­ik fra posten som ministerpr­aesident i delstaten Niedersach­sen, blev i 2009 leder af SPD.

Han havde posten som partiforma­nd frem til 2017, og kun legendaris­ke Willy Brandt har holdt denne post laengere.

Siden Gabriels afgang som partiforma­nd har SPD bokset med at finde den rette til posten. I øjeblikket er partiet i gang med en laengere valgproces, der i december skal finde frem til en leder, som kan give tiltraengt fremgang for socialdemo­kraterne.

Gabriel har måske en forklaring på partiets problemer.

»SPD er blevet mere venstreori­enteret end Die Linke og mere økologisk end De Grønne. Jeg er sikker på, at flertallet af partiets medlemmer afviser dette,« sagde han i august i et interview med avisen Kölner Stadt-Anzeiger.

Men han afviser at blive partileder igen.

Sigmar Gabriel, der er født i Goslar i Harzen, har vaeret medlem af Forbundsda­gen i Berlin siden 2005.

Privat har han tre børn med to forskellig­e kvinder – den seneste datter blev født i 2017.

tysk politiker, tidl. leder af SPD, Tyskland

Sigmar Gabriel,

 ??  ?? Sigmar Gabriel var partiforma­nd for SPD fra 2009-2017. Og selv om han fortsat er populaer, har han ingen planer om at blive leder af partiet igen. Foto: Ralph Orlowski
Sigmar Gabriel var partiforma­nd for SPD fra 2009-2017. Og selv om han fortsat er populaer, har han ingen planer om at blive leder af partiet igen. Foto: Ralph Orlowski

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark