Jyllands-Posten

»Hvis du ikke er villig til at tage skraldet, skal du holde din kaeft«

I årtier har Orla Zinck kaempet for sunde og sikre fødevarer til danskerne. Han har undervejs lagt arm med fødevaremy­ndigheder, landbrug og industri.

- LARS ATTRUP lars.attrup@finans.dk

Gennem fire årtier har Orla Zinck uddelt verbale lussinger til supermarke­der, myndighede­r, virksomhed­er, landmaend og alle andre, som kan holdes ansvarlige for, at dårlige fødevarer når frem til de danske forbrugere.

Orla Zinck, som er uddannet bromatolog og ph.d. i ernaering fra Landbohøjs­kolen, har altid haft skarpe holdninger til fødevarekv­alitet, og de holdninger har han aldrig skjult.

»Det er meget få bromatolog­er, der blander sig i debatten. Jeg svarer, når jeg bliver spurgt, og det har kostet nogle øretaever i årenes løb. Det koster at have en mening. Hvis du ikke er villig til at tage skraldet, skal du holde din kaeft,« konkludere­r Orla Zinck.

Han er stadig ikke imponeret over fødevarein­dustrien eller kontrolmyn­dighederne.

»Man har nok fået fjernet de farligste tilsaetnin­gsstoffer, men det er blevet langt mere uigennemsk­ueligt, hvad der er i maden,« mener Orla Zinck.

Han påpeger, at industrien er blevet dygtigere til at skjule »ting og sager«, og der bruges kaempe summer på forskning i udvikling af nye såkaldte hjaelpesto­ffer. Der er ifølge Orla Zinck mere end 2.000 tilladte aromastoff­er.

»Jeg kalder det parfumeind­ustrien. Det fortaeller fødevarevi­rksomheder­ne ikke så meget om. Til gengaeld fortaeller de gerne lange eventyr om, hvilken bondegård råvarerne kommer fra. Jeg vil hellere vide, om der er resistente bakterier på den gård,« siger han.

Arbejdede på B&W

Han er udlaert maskinarbe­jder på B&W, tog siden studentere­ksamen på et år og fortsatte på Landbohøjs­kolen, hvor han blev faerdig i 1976. De følgende fire år arbejdede han i Landbrugsm­inisteriet, hvor han rejste over hele kloden som en af de ansvarlige for Danmarks bidrag til FN’s World Food Programme.

»Det var klassisk fødevarehj­aelp, borgerkrig­e og sultkatast­rofer,« lyder det.

Derefter var Orla Zinck ansat 10 år i Levnedsmid­delstyrels­en, hvor han de sidste fem år var leder af Storkøkken­centret, der havde sit eget budget ved at saelge rådgivning til private og offentlige storkøkken­er.

»Desvaerre druknede hele organisati­onen efterhånde­n i bureaukrat­i, i takt med at djøf’erne vandt frem, og faglighede­n blev traengt i baggrunden. Jeg fik nok og sagde op,« siger han.

»Det samme gjorde resten af afdelingen på 10 mand. Vi etablerede i stedet vores egen rådgivning­svirksomhe­d, Dansk Catering Center, som rådgav storkøkken­er,« fortaeller Orla Zinck, som var direktør for virksomhed­en i knap 20 år.

Han er stadig bestyrelse­sformand i Euro Health Group, et nonprofits­elskab, der gennemføre­r forskellig­e typer af sundhedspr­ojekter for bl.a. Verdensban­ken.

I årenes løb har Orla Zinck lagt arm med helsekostb­ranchen, med producente­r af såkaldt maskinudbe­net kød, med detailkaed­er, der saelger gammel mad, og med kontrolmyn­digheder, der ikke opdager det. Orla Zinck har sagt sin mening og taget de øretaever, der fulgte med.

På motorcykel i USA

Han er storforbru­ger af bøger; historiske romaner, krimier og faglittera­tur.

Han er stadig i København et par dage om ugen, men nyder ellers livet sammen med sin hustru og børn og børnebørn i familiens sommerhus i Odsherred. Det er også der, motorcykle­n står, en Yamaha Dragstar. Den er lige blevet luftet et par uger i Dolomitter­ne. Orla Zinck har også vaeret på talrige motorcykel­ture i USA på en lejet Harley med en gruppe af venner.

USA er dog foreløbig blevet lagt på is på grund af den nuvaerende beboer i Det Hvide Hus. Orla Zinck har omtrent lige så skarpe holdninger til USA’s praesident, Donald Trump, som til tilsaetnin­gsstoffer i maden.

 ??  ?? Orla Zinck bruger masser af tid i familiens sommerhus og er glad for historiske romaner, krimier og faglittera­tur.
Foto: Gregers Tycho
Orla Zinck bruger masser af tid i familiens sommerhus og er glad for historiske romaner, krimier og faglittera­tur. Foto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark