Jyllands-Posten

Eksperter: ATP har problemati­sk interessek­onflikt i bestyrelse­n

Det går ud over danskernes ATP-udbetaling, at selskabets bestyrelse­smedlemmer har flere kasketter på under overenskom­stforhandl­inger, lyder kritikken.

- CLAUS IVERSEN KRISTOFFER BRAHM claus.iversen@finans.dk kristoffer.brahm@finans.dk

ATP er i sin bestyrelse ramt af en interessek­onflikt, der i vaerste fald lammer arbejdet med at fremtidssi­kre danskernes opsparing på 785 mia. kr. i landets største pensionska­sse.

Problemet er ifølge en af landets førende finansiell­e eksperter, professor Jesper Rangvid fra Copenhagen Business School (CBS), at mange af bestyrelse­smedlemmer­ne i ATP sideløbend­e repraesent­erer arbejdsmar­kedets parter, som har deres egne pensionska­sser.

De konkurrere­r dermed med ATP, når der forhandles om de danske lønmodtage­res løn- og pensionsvi­lkår under overenskom­stforhandl­ingerne.

»Når arbejdsmar­kedets parter forhandler overenskom­st, vil der vaere en stor risiko for, at ATP hele tiden ender som sorteper, fordi alle pengene er fordelt, når man når til at diskutere ATP-bidraget,« siger Jesper Rangvid.

Han bakkes op af en pensionsek­spert.

»At mange af ATP’s bestyrelse­smedlemmer har en dobbeltrol­le, har vaeret afgørende for, at ind- og udbetaling­erne har ligget underdreje­t. De foretraekk­er jo at øge indbetalin­gen til deres egne pensionska­sser,« siger Jørgen Svendsen, aktuar og adm. direktør i pensionsma­eglerselsk­abet AFPR.

I ATP’s bestyrelse sidder bl.a. formand for Fagbevaege­lsens Hovedorgan­isation Lizette Risgaard, adm. direktør i Dansk Arbejdsgiv­erforening Jacob Holbraad og formand for HK Kim Simonsen.

Stort sammenfald

ATP’s bestyrelse­sformand, Torben M. Andersen, afviser, at pensionska­ssen har et problem.

Han peger på, at det ikke er ATP’s bestyrelse, som afgør, hvor stort et ATP-bidrag danskerne skal betale hver måned for at få adgang til en livslang pension, som udgør op mod 24.500 kr. om året før skat.

»Det forhandles på plads ved overenskom­stforhandl­ingerne, så uanset hvordan ATP’s bestyrelse er sammensat, har det ikke indflydels­e på dette,« siger Torben M. Andersen, der dermed ikke forholder sig til, at hans bestyrelse­smedlemmer også har en anden kasket på, når de forhandler overenskom­st og dermed risikerer at ”glemme” ATP-pensionen.

Jesper Rangvid fastholder da også sin kritik:

»Jeg vurderer, at der er en governance-udfordring (ledelsesud­fordring, red.) i, at der på organisati­onsniveau er stort sammenfald mellem bestyrelse­n i ATP og bestyrelse­rne i arbejdsmar­kedspensio­nskasserne.«

 ??  ?? Foto: Stine Rasmussen
Foto: Stine Rasmussen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark