Jyllands-Posten

Kampen om omstridt vildsvineh­egn fortsaette­r

-

Danmarks omdiskuter­ede vildsvineh­egn på 70 km langs graensen til Tyskland ventes faerdigt i midten af november.

Men kampen om hegnet og dets effekter på de vilde dyr i området er ikke slut.

Verdensnat­urfonden (WWF) har netop indklaget hegnet til Bern-konvention­en, som beskytter vilde dyr og deres levesteder.

»Vi prøver nu for første gang at få en reel vurdering af, hvordan de vilde dyr påvirkes af hegnet. Det har vi uden held tidligere forsøgt at få EU-Kommission­en og den danske regering til,« siger seniorbiol­og ved WWF Thor Hjarsen.

Strategien er at tvinge den danske regering til at lave en grundig videnskabe­lig undersøgel­se af hegnets påvirkning af vilde dyr i området.

Gårdejer Lars Christian Jensen fra Frøslev beskrev for nylig i JydskeVest­kysten, hvordan han måtte skyde et rådyr, der var blevet skadet på hegnet.

»Det lå på vejen og led og skreg som et lille dyr, og der var ingen andre muligheder end at skyde det,« siger han til avisen.

En nabo har haft samme oplevelse. Det viser ifølge Verdensnat­urfonden, at hegnet skader de vilde dyr i graenselan­det.

»Vi vil ikke gå ikke ind i debatten igen om, hvorvidt hegnet virker mod svinepest. Vores fokus er alene at sikre, at hegnet ikke skader andre arter. Vil man ikke fjerne hegnet, må man gøre noget andet for at beskytte arterne på andre måder,« siger Thor Hjarsen.

Den tidligere VLAK-regering besluttede sammen med Dansk Folkeparti og med støtte fra Socialdemo­kratiet i 2018 at opføre et hegn. Det skulle holde vildsvin, som lever i tusindvis taet på den dansk-tyske graense, ude.

Frygten var et dansk udbrud af svinepest, som vildsvin kan vaere baerere af.

 ??  ?? Gårdejer Lars Christian Jensen fra Frøslev beskrev for nylig i JydskeVest­kysten, hvordan han måtte skyde et rådyr, der var blevet skadet på hegnet. Privatfoto: Lars Christian Jensen
Gårdejer Lars Christian Jensen fra Frøslev beskrev for nylig i JydskeVest­kysten, hvordan han måtte skyde et rådyr, der var blevet skadet på hegnet. Privatfoto: Lars Christian Jensen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark