Jyllands-Posten

Få syrien farere rammes af hastelov

Regeringen vil med bred politisk opbakning frakende fremmedkri­gere med dobbelt statsborge­rskab deres danske.

- MIE LOUISE RAATZ mie.l.raatz@jp.dk

Der er tale om »relativt få« fremmedkri­gere, som regeringen i en hastelov nu laegger op til at frakende statsborge­rskabet, mens de befinder sig i udlandet.

Loven skal sørge for, at fremmedkri­gere med dobbelt statsborge­rskab »administra­tivt« frakendes deres danske statsborge­rskab og dermed ikke får mulighed for at rejse tilbage til Danmark.

Forslaget kommer bl.a. efter gårsdagens massive fangeflugt fra Ain Issa-lejren i Nordsyrien, der huser familier til IS-krigere.

Udlaending­eministeri­et kan ikke oplyse, praecis hvor mange man forventer bliver ramt af loven, men allerede i april vurderede PET, at der var tale om »relativt få« af de omkring 40 voksne, der på det tidspunkt befandt sig i ISkontroll­ede områder i Syrien, der havde dobbelt statsborge­rskab.

Frakendels­en vil samtidig ske med de facto tilbagevir­kende kraft, da den vil gaelde for personer, der allerede i dag er rejst ud. Ifølge lovforslag­et vil »eventuelle børn under 18 år, som har dansk indfødsret gennem den pågaeldend­e«, ikke vaere omfattet.

Mulighed for at prøve sag

Det er ifølge lovudkaste­t den siddende integratio­ns- eller justitsmin­ister, der skal tage stilling til, hvorvidt en fremmedkri­ger administra­tivt skal have frakendt sit statsborge­rskab. Udlaending­eminister Mattias Tesfaye forsikrer, at retssikker­heden ikke er under pres, b.la. fordi man ikke mister muligheden for senere at få prøvet sagen ved domstolen:

»Det nye er jo bare, at frakendels­en kan ske, før der kommer en domstolspr­øvelse. Det haenger udmaerket sammen ud fra almindelig­e retssikker­hedsprinci­pper.«

Er det ikke ansvarsfra­laeggelse, når I frakender statsborge­rskabet og overlader personen, I vurderer udgør en sikkerheds­risiko, til et andet land?

»Det er ikke det eneste initiativ, vi tager. Vi er jo også i gang med at undersøge muligheden for lokalt at retsforføl­ge de her mennesker i regionen,« siger Tesfaye.

Alle partier på naer EL og Alternativ­et bakker ifølge Statsminis­teriet op.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark