Jyllands-Posten

Klimatrusl­er og terror får Norden til at styrke katastrofe­beredskab

En voksende trussel fra ekstremt vejr og terror fører nu til, at det nordiske beredskabs­samarbejde skal styrkes på flere fronter, siger forsvarsmi­nisteren. Brandslang­er i Danmark og Sverige skal f.eks. kunne kobles sammen.

- JESPER KONGSTAD jesper.kongstad@jp.dk

Da 215 danske beredskabs­og brandfolk sidste sommer blev udsendt for at hjaelpe med at bekaempe de omfattende skovbrande i Sverige, passede de danske brandslang­er ikke sammen med de svenske.

I første omgang fik man fremskaffe­t nogle slangekobl­inger fra beredskabe­t i København, der har et samarbejde med svenskerne i Malmø. Men danskerne måtte også selv fremstille saerlige overgangss­tykker, så slangerne fra de to lande kunne kobles sammen og sprøjte vand mod flammehave­t.

Det fortaeller Beredskabs­styrelsens internatio­nale operative chef, Morten Helge Hansen, der stod for kontakten med svenskerne i forbindels­e med den danske assistance.

»Hvis brandslang­erne ikke passer sammen, kan det forsinke indsatsen ved katastrofe­r,« siger han.

Haendelsen er et godt eksempel på, hvorfor det er nødvendigt at styrke det nordiske beredskabs­samarbejde på flere fronter, så man undgår forhindrin­ger og forsinkels­er, siger forsvarsmi­nister Trine Bramsen.

Hun deltager tirsdag i et nordisk ministermø­de i Oslo om, hvordan Danmark, Sverige, Norge, Finland og Island skal takle et aendret trusselsbi­llede og skabe et styrket, udvidet og taettere samarbejde om beredskabe­t ved katastrofe­r som f.eks. oversvømme­lser, naturbrand­e, terror eller kemiske og nukleare ulykker.

»Populaert sagt, så handler det om, at vi kan forbinde vores brandslang­er og få vores pumper til at virke sammen, når vi oplever naturkatas­trofer, som der jo desvaerre kan komme flere af fremover. Vi skal undgå alle forhindrin­ger, der kan forsinke en indsats,« siger Trine Bramsen, der også naevner, at de nationale beredskabs­styrker skal kunne kommuniker­e sammen på radio, når det gaelder.

Hurtigere beslutning­er

De nordiske lande har allerede et formaliser­et beredskabs­samarbejde, der bygger på den såkaldte HAGA-samarbejds­erklaering fra 2009. Men ifølge Trine Bramsen er udfordring­erne blevet større, og derfor skal både det politiske og praktiske samarbejde styrkes, så regeringer og beredskabs­myndighede­r endnu hurtigere kan traeffe beslutning­er og komme hinanden til hjaelp med udstyr, ekspertise og mandskab.

»Den voksende trussel fra klimaforan­dringer og terror øger presset for at styrke samarbejde­t i Norden. Derfor kommer det op på ministerni­veau. Udfordring­erne kan blive større i de kommende år, og derfor er det vaesentlig­t, at vi kan samarbejde både politisk og praktisk,« siger Trine Bramsen.

Hun mener samtidig, at det vil vaere en god idé, hvis de nordiske beredskabs­styrker i højere grad end i dag går sammen om at indkøbe udstyr, der fungerer sammen, ligesom beredskabs­styrkerne bør bruge samme kommandosp­rog, uanset om der sidder et finsk eller norsk flag på jakken. Samtidig har hvert af de nordiske lande specialkom­petencer, eksperter, udstyr og viden, som fremover i endnu højere grad bør deles.

»Det vil betyde, at vi bliver mindre sårbare, hvis det vaerst taenkelige sker. Vi skal også undgå, at 40 akademiker­e før en indsats skal sidde og regne på, hvad det koster, og hvordan svenskerne så kan betale tilbage,« siger Trine Bramsen.

Det svenske beredskab stod klar ved graensen, da en stormflod med stigende havvand i 2017 ramte Danmark, men vandet trak sig tilbage, så der ikke blev brug for svenskerne­s assistance, fortaeller Morten Helge Hansen fra Beredskabs­styrelsen. Han ser frem til et styrket samarbejde med nabolanden­e.

»Man kan simpelthen vinde tid ved katastrofe­r, hvis vi styrker samarbejde­t, forbereder planer, kender hinandens udstyr og traener sammen. Det kan også betyde faerre omkostning­er for de enkelte lande,« siger han og understreg­er, at der allerede i dag er en meget stor solidarite­t mellem de nordiske lande i tilfaelde af katastrofe­r.

Ifølge Morten Helge Hansen er alle de nordiske lande i gang med at investere i materiel for at ruste sig til den stigende trussel fra klimaforan­dringer og terror, og derfor bør øget samarbejde saettes på skinner nu. Danmark vil måske kunne få gavn af de brandslukn­ingsfly, som Sverige er ved at købe, mens svenskerne vil kunne traekke på dansk udstyr til bekaempels­e af oversvømme­lser.

Afviser katastrofe­enhed

»Klimaforan­dringerne og det mere ekstreme vejr med oversvømme­lser, vandstands­stigninger og tørke gør, at haendelser, som før kun indtraf hvert 100. år, vil opstå oftere,« siger han.

Nordisk Råd foreslog i 2013, at der skulle oprettes en faelles katastrofe­enhed i Norden, men det mener Trine Bramsen ikke er den bedste vej frem.

»For mig er det vigtigste, at man kan samarbejde og dele viden og udstyr. Jeg er ikke så optaget af, at man har det samme logo på skulderen,« siger hun.

 ??  ?? Fremtiden byder på mere ekstremt vejr. Her ses en tidligere oversvømme­lse ved Vordingbor­g Nordhavn pga. forhøjet vandstand. Arkivfoto: Per Rasmussen
Fremtiden byder på mere ekstremt vejr. Her ses en tidligere oversvømme­lse ved Vordingbor­g Nordhavn pga. forhøjet vandstand. Arkivfoto: Per Rasmussen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark