Jyllands-Posten

100 års faengsel puster til ilden i Catalonien­s løsrivelse­sbevaegels­e

Hårde domme mod catalonske politikere møder internatio­nal kritik. Spanien slår på domstolens uafhaengig­hed.

- JETTE ELBAEK MARESSA Internatio­nal korrespond­ent jette.maressa@jp.dk

Tweetene var stort set enslydende og blev udsendt, kort tid efter at 12 catalonske politikere og aktivister havde modtaget domme på tilsammen over 100 års faengsel for at have organisere­t folkeafste­mningen om løsrivelse i 2017: »Vi giver ikke op.«

Oriol Junqueras, Catalonien­s tidligere vicepraesi­dent, tweetede fra det faengsel, som han netop var dømt til at tilbringe 13 år i:

»Det er umuligt at vinde over uafhaengig­heden.«

Kort efter at dommene var offentligg­jort, samledes flere tusinde mennesker i protest i Catalonien­s større byer. Politiet rykkede ud og lagde en jernring om vigtige trafikale knudepunkt­er som Barcelonas internatio­nale lufthavn, El Prat, men det forhindred­e ikke demonstran­terne i at rykke frem.

Catalonien­s udenrigsmi­nister, Mireia Borrell, siger, at dommene er »en historisk fejltagels­e«. Regeringen i Catalonien har anmodet om en dialog med såvel Spaniens fungerende premiermin­ister, Pedro Sánchez, som den spanske kong Filip.

»Situatione­n er alvorlig,« betoner han.

Den internatio­nalt anerkendte jurist Alfred de Zayas, der har arbejdet for FN’s højkommiss­aer for menneskere­ttigheder, mener, at dommene er i strid både med menneskere­ttighedern­e og EU-traktaten:

»Dommene er et brud på internatio­nal lov og menneskere­ttighedern­e og et slag mod ytringsfri­heden,« siger han og henviser til, at den internatio­nale sammenslut­ning af menneskere­ttighedsad­vokater har udtalt sig kraftig mod dommene.

Forsvar fra Spanien

Fra spansk side understreg­es domstolene­s uafhaengig­hed. Pedro Sanchez understreg­ede i sin kommentar, at der har vaeret fuld åbenhed om processen, og at alle er lige for loven.

»I et demokrati bringes ingen for retten på grund af hans eller hendes idéer eller politik, men fordi man har begået en forbrydels­e,« lød det fra Pedro Sanchez.

På spørgsmåle­t om, hvorfor Catalonien­s regering vil bede om politisk indgriben over for en uafhaengig domstol, svarer Mireia Borell:

»Den spanske regering har vaeret involveret som anklager, og dommene er mere eller mindre, hvad regeringen gik efter. De er ikke adskilt fra hinanden. Vi går efter et politisk amnesti.«

Havde højesteret fundet de tiltalte skyldige i voldeligt oprør, kunne det havde kostet op mod 25 års faengsel.

Få timer efter domsafsige­lsen reaktivere­de højesteret­sdommer Pablo Llarena den europaeisk­e arrestordr­e mod Carles Puigdemont, Catalonien­s tidligere praesident, som befinder sig i Belgien.

Han svarede igen med at fastslå, at han ikke havde begået nogen forbrydels­e andet end at bede borgerne om at tage stilling til deres egen fremtid.

Flere europaeisk­e politikere, bl.a. Skotlands førstemini­ster, Nicola Sturgeon, kritisered­e dommene for at vaere politiske.

Højrefløj vil appellere

Dommene i det, som er kaldt århundrede­ts retssag, falder midt i en spansk valgkamp. Spanierne skal til valg den 10. november, fordi det ikke lykkedes Pedro Sanchez at danne en regering efter valget i april. Spørgsmåle­t om Catalonien­s løsrivelse har spillet en stor rolle i den nationale valgkamp. I det sydlige og fattigere Andalusien er der ikke megen forståelse for catalonier­nes frihedskam­p, og her har det højrenatio­nalistiske parti Vox mobilisere­t vaelgere på en stenhård kurs over for Catalonien. Vox agerede såkaldt folkelig anklager under retssagen og gik efter langt hårdere straffe end de to offentlige anklagere.

Lederen af Vox, Santiago Abascal, er ikke tilfreds med udfaldet i højesteret og annoncered­e mandag, at partiet vil appellere:

»Det er en skam, at højesteret ikke formår at forsvare Spaniens nationale suveraenit­et,« lød det fra Santiago Abascal.

Flere spanske medier kunne omvendt fortaelle, at også de 12 dømtes forsvarere vil appellere dommene og om muligt føre sagen videre helt til den europaeisk­e menneskere­ttighedsdo­mstol.

 ??  ?? »Befri de politiske fanger,« står der på et banner, som demonstran­ter bar, efter at Spaniens højesteret havde afsagt lange faengselsd­omme mod politikere og aktivister. Foto: Lluis Gene/AFP
»Befri de politiske fanger,« står der på et banner, som demonstran­ter bar, efter at Spaniens højesteret havde afsagt lange faengselsd­omme mod politikere og aktivister. Foto: Lluis Gene/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark