Jyllands-Posten

Dronningen­s tale varsler drama i London

De naeste dage kan blive afgørende for briternes europaeisk­e fremtid.

- CARSTEN ELLEGAARD Jyllands-Postens korrespond­ent carsten.christense­n@jp.dk

Alle traditione­rne blev holdt i haevd, da den 93-årige dronning Elizabeth mandag åbnede en ny politisk saeson i London. Karetturen fra Buckingham Palace til Westminste­r, kappeklaed­te lords i Overhuset, en fremlaegge­lse af regeringen­s planer.

Alligevel var alt ikke helt, som det plejede. For selv om der i høj grad var tale om indenrigsp­olitiske emner som bl.a. klima, kriminalit­etsbekaemp­else og bedre boligforho­ld, så naevnte dronningen kun kort det, som alle taler om: brexit.

Hårde uger

Og dermed varslede majestaete­n også en uge med forventet højpolitis­k drama i både Bruxelles og i London. For det er i høj grad briternes fremtid, der kan blive afgjort i de kommende dage, men også hjemme kan premiermin­ister Boris Johnson se frem til et par udfordrend­e uger.

For at tage det fra en ende: I disse dage forhandles der intenst i Bruxelles om briternes seneste bud på en brexitløsn­ing, der omhandler den nordirske/irske graense. Briterne foreslog i sidste uge, at Nordirland formelt forlader EU og toldunione­n med resten af Storbritan­nien, men samtidig vil EU’s toldsatser fortsat gaelde for Nordirland. I går var meldingern­e fra de ellers hemmelige forhandlin­ger, at det så svaert ud, men at der fortsat var et spinkelt håb om en aftale.

En mulig aftale skal drøftes videre torsdag og fredag, når EU’s statsleder­e er samlet i Bruxelles, og lørdag er det britiske parlament så indkaldt – for kun fjerde gang nogensinde på en lørdag – for at tage stilling til, hvad der er – eller ikke er – kommet ud af EU-topmødet.

Den lørdag forventes at blive saerdeles dramatisk, da det på forhånd er helt uklart, hvordan Underhuset vil stille sig til en evt. EU-aftale, eller hvordan regeringen vil stille sig til at blive tvunget til at bede EU om en brexitforl­aengelse. Det er spørgsmål, der kan ende i den britiske højesteret.

Lørdagen bliver ikke mindre dramatisk af, at der er bebudet en demonstrat­ion, som ventes at kunne samle helt op mod 1 million deltagere.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark