Jyllands-Posten

Alle vogter på alle i den optrappede konflikt i det nordlige Syrien

Tyrkiet vil udvide sin militaere fremryknin­g i det nordlige Syrien. Og de kurdiske styrker har allieret sig med Assad-regimet og lukker hans regeringst­ropper igennem. EU’s udenrigsmi­nistre protestere­r fra sidelinjen. Her er et overblik over de mange aktør

- MARTIN KAAE JØRN MIKKELSEN Jyllands-Postens korrespond­enter martin.kaae@jp.dk joern.mikkelsen@jp.dk

Den militaere udvikling i det nordøstlig­e Syrien er spidset dramatisk til med meldingern­e om, at Tyrkiet vil udvide fremryknin­gen mod områdets to hovedbyer, og at de kurdiske SDF-styrker har indgået en aftale med det syriske regime om, at Bashar al-Assads regeringst­ropper kan rykke nordpå gennem de kurdiske områder.

Dermed tegner en i forvejen komplicere­t og højdramati­sk situation til at spidse yderligere til.

Tyrkiets praesident, Recep Tayyip Erdogan, viste sig mandag på en pressekonf­erence upåvirket af den massive internatio­nale kritik af den tyrkiske fremryknin­g. Han varslede tvaertimod, at de tyrkiske styrker vil fortsaette mod de to store byer Manbij og Kobane.

Samtidig kom de første rapporter om, at syriske regeringst­ropper var sat i bevaegelse nordpå gennem de kurdiske områder. Søndag blev der indgået en aftale mellem SDFstyrker­ne og Assads regime om, at de syriske regeringss­tyrker bliver lukket gennem de kurdiske stillinger.

Rusland har fungeret som maegler i denne aftale, der åbner helt nye perspektiv­er – foruden en helt ny militaer front – for udviklinge­n i det nordøstlig­e Syrien. Hidtil har kurderne fået lov til at etablere et vist selvstyre, fordi Assad var optaget af at føre krigen mod oprørsgrup­per andre steder i landet. Nu kan tyrkiske og syriske styrker komme til at stå direkte over for hinanden.

Det er en konflikt med mange aktører og interessen­ter, der hver isaer vinder og taber på den seneste udvikling på landjorden. Her er et overblik:

ISLAMISK STAT:

Terrororga­nisationen IS står til at blive den store vinder. Allerede samme nat, som den tyrkiske offensiv blev sluppet løs, angreb IS-kaempere en kurdisk post ved Raqqa, som var hovedstad i IS’ selvudråbt­e såkaldte kalifat indtil dets fald i 2017.

IS drager nytte af, at de hidtidige alliancer i regionen er brudt sammen, og at fokus er flyttet over på kampen mellem de tyrkiske og kurdiske styrker. Det giver IS mulighed for at melde sig militaert tilbage.

IS blev traengt tilbage af SDF-styrkerne og deres internatio­nale allierede, isaer USA, men er aldrig blevet udryddet helt. IS er fortsat en meget rig terrororga­nisation med et globalt netvaerk. Alene i Syrien menes flere tusinde krigere at vaere gået under jorden, klar til fornyet kamp.

Ifølge SDF er 12.000 IS-krigere interneret i lejre og faengsler i det kurdiske område. Mindst 4.000 af dem er udlaending­e. Der er kommet de første meldinger om, at hundredvis af IS-folk er flygtet, fordi SDF-vagterne bliver inddraget i kampen mod de fremrykken­de tyrkiske styrker.

TYRKIET:

Praesident Recep Tayyip Erdogan forfølger tre mål med invasionen:

N Kurderne skal traenges tilbage, så de ikke laengere graenser op til de tyrkisk-kurdiske områder. Tyrkiet anser den kurdiske YPGmilits for at vaere en terrororga­nisation på linje med det tyrkiske PKK.

N Op mod 2 mio. af i alt 3,6 mio. syriske flygtninge i Tyrkiet skal repatriere­s i den stødpude på 32 km, som skal oprettes inde i Syrien langs graensen – fra floden Eufrat ud til den irakiske graense. Erdogan vil have EU til at medfinansi­ere befolkning­sflytninge­n, der ventes at koste 175 mia. kr.

N Erdogan vil have indflydels­e på forhandlin­gerne om Syrien efter borgerkrig­en.

Med invasionen kan Erdogan tillige aflede opmaerksom­heden fra Tyrkiets meget dårlige økonomi og den spirende hjemlige opposition mod sit regime.

BASHAR AL-ASSAD:

For den syriske diktator er det nye kaos en stor mulighed for at genvinde fodfaestet i den nordlige del af landet.

Da borgerkrig­en brød ud i 2011, overlod han området til kurderne og trak sine styrker ud for at koncentrer­e sig om kampen mod IS og andre oprørsgrup­per. Med russisk støtte har han nu genvundet kontrollen med den centrale og sydlige del af Syrien. Nu kan han rykke nordpå, hvor kurdernes drømme om mere autonomi – måske ligefrem en selvstaend­ig stat – bliver punkteret.

De pressede kurdere har naeppe andet valg end direkte forhandlin­ger med Assad, men det er ham, der agerer ud fra en styrkeposi­tion.

Tyrkiske og syriske styrker kan komme til at stå direkte over for hinanden. Den situation er potentielt farlig, men både Assad og Erdogan ser hellere dét, end at kurderne agerer halvvejs selvstaend­igt i regionen.

RUSLAND:

Det er Rusland, der er årsag til, at Assad er ved at vinde den årelange borgerkrig. Uden den russiske støtte havde han naeppe overlevet. Med de syriske regeringss­tyrker på vej mod nord styrkes også Moskvas indflydels­e.

Måske tilbyder Rusland sig ligefrem som ny ven og beskytter for kurderne. Dermed overtager Rusland den rolle, som USA har haft i området indtil praesident Trumps beslutning om at traekke alle amerikansk­e styrker ud. Det vil styrke vaesentlig­t Ruslands

 ??  ?? Røgen drev over den kurdiske by Ras al-Ain på sjettedage­n af den tyrkiske militaere operation i det nordlige Syrien. Foto: Ozan Kose/AFP
Røgen drev over den kurdiske by Ras al-Ain på sjettedage­n af den tyrkiske militaere operation i det nordlige Syrien. Foto: Ozan Kose/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark