Jyllands-Posten

Elizabeth Warren stormer frem: Selv Biden får baghjul

Mens Joe Biden og Bernie Sanders bakser med nye problemer, kører Elizabeth Warrens kampagne som en velsmurt maskine.

- HEIDI PLOUGSGAAR­D Jyllands-Postens korrespond­ent heidi.plougsgaar­d@jp.dk

Det har ikke skortet på advarslern­e om Elizabeth Warren. Iagttagere har sammenlign­et den tidligere juraprofes­sor og siddende senator fra det liberale Massachuse­tts med Hillary Clinton og sat spørgsmåls­tegn ved klogskaben i, at Demokrater­ne stiller op med en ny belaest, aeldre, hvid kvinde.

Andre er bekymrede for hendes dyre løfter om et offentligt sygehusvae­sen og tilgivelse af studenterg­aeld og har kaldt hende Donald Trumps drømmemods­tander.

Mange vaelgere er tydeligvis uenige. Forud for den naeste tv-debat i det demokratis­ke kapløb om at blive praesident­kandidat har Warren efter flere måneders jaevn fremgang indhentet eller er i flere nationale målinger jaevnbyrdi­g med tidligere vicepraesi­dent Joe Biden som partiets favorit.

I Iowa og New Hampshire, hvor de første toneangive­nde primaerval­g holdes, har hun senest overtaget Bidens plads som frontløber­en.

Undersøgel­ser viser, at hun er begyndt at finde gehør hos moderate og sorte vaelgere, hvilket kan gøre indhug på Bidens argument om, at han er den eneste, der kan slå Trump.

I det seneste kvartal har hun også slået den tidligere vicepraesi­dent i pengedonat­ioner til sin kampagne, og hendes vaelgermød­er tiltraekke­r flere mennesker end nogen af de andre kandidater­s. Det har selv Trump bemaerket.

I et tweet beklagede han sig over, at medierne »puster antallet af mennesker« op ved hendes vaelgermød­er, mens menneskesk­aren ved hans møder, »som er langt større«, ikke blive daekket.

Kaos og problemer

Warrens fremgang falder sammen med, at hendes største udfordrere har fået nye problemer at bakse med.

Biden kaemper mod Trumps ubekraefte­de, men vedvarende påstande om, at Biden som vicepraesi­dent korrumpere­de sig selv for at hjaelpe sin søn, Hunter, til en lukrativ stilling i et gasselskab i Ukraine og med erhvervsko­ntrakter i Kina.

Bernie Sanders, der deler mange af Warrens politikker og tidligere var venstreflø­jens favorit, fik i forrige uge et hjerteanfa­ld, hvilket vil få flere vaelgere til at stille spørgsmål ved hans høje alder, 78 år. Og måske også Bidens, 76 år.

»Og i det omfang, at det har skadet Sanders, vil Warren få et stort løft oven i sin allerede store fremgang,« vurderer Charlie Cook fra det tvaerpolit­iske nyhedsbrev Cook Political Report.

Det er mere uklart, om Bidens problemer vil hjaelpe hende. Eller om Trumps angrebsmas­kine, der på det seneste har ignoreret Warren, vil styrke opfattelse­n af, at Biden er den kandidat, som praesident­en frygter mest.

»Men i takt med at vaelgerne giver kapløbet mere opmaerksom­hed, vil de forholde sig til, om kandidater­ne kan klare jobbet. Og hun er energisk og skarp, men Biden har en tendens til at vrøvle. Hun har et klart budskab. Hans er mere diffus. Biden ligner en mand på sin alder, mens hun ser yngre ud end sine 70 år. Det betyder noget,« siger John Pitney, professor i politik ved Claremont McKenna College i Oakland, Californie­n.

Warren har bl.a. vist, at hun kan gribe en bold og bruge en debat til sin fordel.

I den forgangne uge indrykkede hendes kampagne annoncer på Facebook med et falsk budskab om, at chefen for den sociale gigant, Mark Zuckerberg, støtter Trump. Det var en protest mod, at Facebook har besluttet ikke at blokere annoncer, der lyver. F.eks. naegtede Facebook at fjerne en annonce fra Trump-kampagnen om Biden og bestikkels­e.

»Hvis Trump forsøger at lyve i en tv-reklame, vil de fleste kanaler fjerne den. Men Facebook indkassere­r bare Trumps check,« konstatere­de Warren i annoncen.

Tidligere har senatoren vaeret mindre god til at give igen på angreb.

Kravlede ned fra traeet

Hun kom skidt fra start, da hun tog en dna-test for at lukke munden på Donald Trump, der har gjort nar af hende og kaldt hende ”Pocahontas” for at haevde, at hun havde indianske rødder. Dna-testen viste, at den genetiske forbindels­e er meget, meget fjern, og Warren endte med at kravle ned fra sit trae og undskylde.

Den slags risikerer hun mere af, når hun tirsdag for første gang traeder op på scenen som favorit, og på den front mangler hun stadig at traede i karakter, mener Jim Manley, en demokratis­k valganalyt­iker, til netavisen The Hill.

»Det er fint at have en politisk plan, men vaelgerne ønsker en person, som kan gå op imod Trump, der fremstår stadig mere ude af kontrol. Her skal hun arbejdere mere for at forsegle aftalen med de demokratis­ke vaelgere.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark