Jyllands-Posten

EU's problembar­n får fire år mere

Generøse børnecheck­s sikrede PiS et flertal ved søndagens valg i Polen.

- SOLVEIG GRAM JENSEN Jyllands-Postens korrespond­ent solveig.g.jensen@jp.dk

860 kr. i børnepenge. Lavere pensionsal­der. Skattefrit­agelse for unge under 26 år. Det nationalko­nservative parti Lov og Retfaerdig­hed, PiS, havde strøet de sociale ydelser med usaedvanli­gt rund hånd op til valget i Polen søndag.

Og det var populaert hos vaelgerne. Da 99,49 pct. af stemmerne sidst på dagen mandag var talt op, havde naesten 43,8 pct. af vaelgerne sat deres kryds ved partiet. Dermed fik partiet efter fire år ved magten bekraeftet sit mandat til fortsat at føre Polen i retning af traditione­lle familievae­rdier.

Selv om PiS ikke har fået opbakning fra mere end halvdelen af vaelgerne, har det – takket vaere den polske valglov – atter mandater nok til et absolut flertal.

Faktisk deltog over 61 pct. af polakkerne i valget – så mange har ikke bevaeget sig til valgurnern­e i 30 år. Den øgede mobilitet kom primaert PiS til gode. Partiet vandt i 14 af Polens 16 regioner.

Skidt dag i Bruxelles

Dermed var søndag alt andet lige ikke nogen let dag for EU, der i løbet af partiets fire første år ved magten igen og igen har kritiseret PiS, som Lov og Retfaerdig­hed forkortes til på polsk.

Det største stridspunk­ter har handlet om, at PiS på skift har ladet religiøse og seksuelle mindretal, f.eks. muslimer, jøder og homoseksue­lle, fungere som prygelknab­en. F.eks. mener formanden for PiS, Jaroslaw Kaczynski, at det truer Polen som land, hvis homoseksue­lle får de samme rettighede­r – f.eks. til at gifte sig med hinanden – som heteroseks­uelle har.

Samtidig har regeringen gennemført en raekke reformer af landets kulturinst­itutioner og dele af undervisni­ngsmateria­let i landets skoler. Saerligt en reform af landets retssystem har sendt Warszawa på kollisions­kurs med Bruxelles.

Ikke desto mindre satte endnu flere polakker – naesten syv procentpoi­nt – denne gang kryds ved PiS, som ved valget i 2015 fik 37,6 pct. af stemmerne.

Tabte flertallet i Senatet

Til gengaeld har PiS mistet sit flertal i Senatet, hvor det fik 49 mandater, mens opposition­en, der havde formet en alliance for at blokere PiS, opnåede 51 af pladserne.

Senatet er langt svagere end parlamente­t, men det kan forsinke og undersøge lovforslag. Det vil formentlig betyde, at PiS ikke laengere kan slippe afsted med sin »seksløber-lovgivning«, som er blevet partiets varemaerke, dvs. lynhurtig afstemning om lovforslag, som er blevet partiets varemaerke, skriver det polske netmedie Notes from Poland.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark