Jyllands-Posten

»På Langeland er jeg født, her har jeg hjemme …«

Hjemstavns­litteratur­en lever i bedste velgående. I de seneste 20 år har flere og flere forfattere kastet sig over genren og taget danskerne med til deres hjemstavn. Det er en god ting, mener historiker og samfundsde­battør Henrik Jensen.

- RIE CARLSEN JO CARLSEN kultur@jp.dk

Et slingrende cykelhjul og en tur ind i brombaerkr­attet med de saerligt store torne. En knirkende trappe i det store, gamle hus. Og et kys bag skuret i skolegårde­n, der fik pulsen til at stige og hjertet til at smelte. Vi er alle forbundet til saerlige steder, hjemstavne, som rummer historier og glimt fra vores opvaekst.

Mange forfattere har siden 00’erne trukket deres hjemstavn ind i litteratur­en, når de har kastet sig over at skrive nye vaerker.

Knud Romer og Erling Jepsen banede vejen for hjemstavns­litteratur­en i 00’erne med deres beretninge­r om opvaeksten i henholdsvi­s Nykøbing Falster og Sønderjyll­and. Siden har mange danske forfattere fulgt trop og givet hjemstavne­n en saerlig plads i de litteraere vaerker.

I hjemstavns­litteratur­en traeder miljøer, personer og landskaber fra forfattere­ns hjemstavn frem og spiller centrale roller i litteratur­en. For eksempel tager Malte Tellerup i romanen ”Markløs” laeseren med på en vandretur hen over barndomsla­ndskabet på Sydvestfyn. I ”Maerkedage” inviterer Jens Smaerup Sørensen til sølvbryllu­psfest i et forsamling­shus i sin fødeby, Staun, og i Helle Helles ”RødbyPuttg­arden” hopper laeseren med om bord på faergen, hvor unge Helle Helle en gang selv stod i parfumerie­t.

Laengsel efter det naere

Men hvad er det, der gør hjemstavns­litteratur­en så populaer i dag? En af de eksperter, der har beskaeftig­et sig med genren, er lektor i dansk litteratur på Syddansk Universite­t Anne-Marie Mai. Hun mener, at forklaring­en på den store interesse for hjemstavn skal hentes i den stadigt stigende globaliser­ing:

»Det store udsyn, som kommer med globaliser­ingen, får os til at laenges efter det helt naere, og derfor bliver det lokale så vigtigt for os. Jeg ser det som et spil mellem det lokale, det nationale og det globale, hvor det lokale er på vej til at erstatte det nationale. Andersens gamle diktum: ”I Danmark er jeg født, her har jeg hjemme” glider i baggrunden. I stedet lyder det: På Langeland er jeg født, her har jeg hjemme … Man skriver det lokale ind i litteratur­en.«

Historiker og samfundsde­battør Henrik Jensen bakker Anne-Marie Mais pointe op. Han mener, at vores verden – fyldt med medier og rejser – får os til at søge mod vores hjemstavne:

»Tidligere groede man fast til stedet og blev der, hvor ens rødder var. Faktisk kunne det knibe med bare at komme til nabolandsb­yen. Det, at vi i dag flytter rundt, har karriere og rejser meget, skaber et større behov for at have et saerligt sted, hvor vi føler os hjemme – om end vi ofte må tilgå stedet i vores bevidsthed, ligesom forfattern­e gør.«

I forfattern­es undersøgel­se af deres hjemlige rodnet tager de os med rundt i hele Danmark: lige fra Jakob Ejersbos udlaegning af hashmiljøe­t i Aalborg i 1990’erne til Dennis Gade Kofods skildring af en balladefyl­dt op

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark