Jyllands-Posten

Sex og samfund

-

Der er ingen grund til at skjule, at et nationalko­nservativt sindelag har godt fat i Østeuropa. I Polen såvel som i Ungarn har hhv. Jaroslaw Kaczynski og Viktor Orban i årevis ført an i det politiske liv – førstnaevn­te som grå eminence bag partiet PiS, sidstnaevn­te som regeringsc­hef og formand for Fidesz

De har vundet ad demokratis­k vej, om end det i stigende grad er sket med tvivlsomme metoder. Navnlig statslige medier er blevet ensrettet, domstolene er forsøgt politisere­t, kompromis betragtes som et skaeldsord. Korruption­en er isaer i Ungarn øget voldsomt, så man nu kun ligger en hårbredde fra Bulgarien, bundskrabe­ren i EU ifølge Transparen­cy Internatio­nal.

Et parlaments­valg i Polen og et kommunalva­lg i Ungarn for et par dage siden giver anledning til en slags status. I Polen har PiS – igen, fristes man til at sige – vundet stort. I Ungarn har Fidesz temmelig sensatione­lt tabt en raekke markante borgmester­poster, bl.a. i Budapest, der var valgets kronjuvel.

Polen først: Her har Kaczynski med en blanding af konservati­v katolicism­e og gammeldags, socialdemo­kratisk fordelings­politik tiltrukket omkring 45 pct. af stemmerne. Børnecheck, lavere pensionsal­der og højere pension er nogle af de ting, PiS har lovet eller allerede gennemført.

Det kraever ikke en matematisk studentere­ksamen at begribe, at den slags kan få vaelgerne til at saette kryds det rigtige sted, set fra Kaczynskis position. Polen indførte de første år efter Murens fald en slags turbokapit­alisme. Den var sikkert nødvendig for at få landet, der økonomisk var et fallitbo, op i omdrejning­er. Men mange, der ikke var helt unge, boede det forkerte sted eller gik glip af den rigtige uddannelse, blev tabere. De kan, ligesom almindelig­e børnefamil­ier, bruge pengene til noget, og selvfølgel­ig bakker mange følgeligt op om PiS.

Det er i store traek den samme opskrift, Orban har fulgt i Ungarn, og han har vaeret laengere ved magten end Kaczynskis folk i Polen. Men Orban har vaeret mere brutal. 30 år efter Murens fald – ledt på vej bl.a. af ungarske reformkomm­unister – er hans land atter blevet en slags etpartista­t, og Orban står i front, omtrent som hans forgaenger­e havde for vane at gøre før 1989. Igen: Også Orban er demokratis­k valgt, men hans måde at omgås magt og kritik på minder i ubehagelig grad om fortiden. Hans egen familie er syltet ind i korruption­sanklager, og når hans talsmand skal forklare Ungarns placering på listen fra Transparen­cy Internatio­nal, hedder det, at organisati­onen er i lommen på George Soros, den ungarskfød­te rigmand, der har doneret millioner for at fremme ytringsfri­hed og demokrati. Orban har valgt Soros som sin hovedfjend­e, sikkert fordi han også appellerer til antisemiti­smen, som stadig er udbredt.

Når Orban har tabt så meget ved kommunalva­lget, er en af grundene formentlig en skandale omkring borgmester­en i Györ vest for Budapest. Der er offentligg­jort videoer, som viser Fidesz-borgmester­en, der ellers hylder familievae­rdier, i et sexorgie på en yacht i Adriaterha­vet. Det var ikke hustruen, men en prostituer­et, han var optaget af på yachten, og han har ikke bestridt, at episoden fandt sted. Samtidig er det vaeltet frem med korruption­shistorier om familien.

Valget i Ungarn viser, at Orban og Fidesz ikke er usårlige. Hvis opposition­en kan finde sammen, kan Fidesz betvinges. Polen derimod synes indtil videre i Kaczynskis faste haender, om man bryder sig om det eller ej.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark