Jyllands-Posten

Måske er det nødvendigt at vaere lidt ligeglad med Syrien

- HENRIK JENSEN

Dagligt kommer alle mulige livskritis­ke scener helt ind i stuen til seerne, aldrig har vi vaeret så ’velinforme­rede’ om prekaere livsbeting­elser omkring på kloden, aldrig set så mange ofre. Verden er som bekendt blevet til en landsby.

Så vidt er betingelse­rne til stede for global bevidsthed, for global medfølelse. Men hvor taet lader vi disse informatio­ner komme på os? Svaret er: ikke taet. Der foregår en samtidig ’artikulati­on af aengstelig­hed og tryghed,’ som sociologen Roger Silverston­e engang kaldte det. På den ene side ser vi den ene truende ulykke vaerre end den anden, hvilket burde bidrage staerkt til aengstelig­heden: Kloden kulation af aengstelig­hed og tryghed’ nedsaenker der sig et aestetisk filter mellem os og medievirke­ligheden, hvis billeder ikke rigtig saetter sig fast. Det kan man godt kalde afstumpet. Man kan også kalde det sund fornuft.

Uden det filter går det ikke. I en turbulent, moderne verden må man udvikle en vis global ligegladhe­d, hvis man overhovede­t skal have overskud til at tage sig af det, som man har ansvar for: det naere, det vil sige det samfund, man selv lever i, og gerne skulle overlevere nogenlunde intakt til de følgende generation­er. Det vil i sammenhaen­gen sige vaere fuldkommen fokuseret på, at når der er ballede i Mellemøste­n, som der har vaeret i de sidste 50 år, så arver vi problemern­e heroppe i form af tilvandrin­g.

Globaliser­ede medier har det med at traekke os mentalt ud af vores egen verden, vi bliver ’udlejrede’ og rodløse, som sociologer­ne siger. Man kan også sige, at medienyhed­erne har det med at bringe os på afstand af vores egen sunde fornuft og dømmekraft, som det er sket med de danske regeringer i de sidste fyrre år. Ingen naevnt, ingen glemt.

Og bundlinjen? Med den siddende regering og dens bagland er der overhaenge­nde fare for at det sker igen, at en globaliser­et ’FN-bevidsthed’ bliver dominerend­e. For den regering er begrebet ’stram asylpoliti­k’ stadig mest en retorisk øvelse, en sent tillaert, taktisk betinget politik, bestemt ikke noget, der er hugget i stentavler.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark