Jyllands-Posten

Giv laererne plads til at undervise

- Dorte Lange

naestforma­nd,

Danmarks Laererfore­ning

Alt for mange uddannede laerere forlader folkeskole­n. Det er et problem, for naesten hver femte ansatte i en laererstil­ling har i øjeblikket ikke en laererudda­nnelse. Langt de fleste angiver som grund til at forlade folkeskole­n, at de ikke kan komme til at udføre deres arbejde, som de gerne vil. Det går ud over kvaliteten i undervisni­ngen og laerernes arbejdsgla­ede, hvis man vil detailstyr­e laerernes arbejde. Laerere skal have ansvar for undervisni­ngen for at kunne lede eleverne på en god måde, for at kunne udfolde deres faglighed bedst muligt og for at kunne bevare deres engagement. Det engagement, som er alfa og omega i god undervisni­ng.

I mange år har det vaeret populaert at mene, at laerere skulle laere at underkaste sig ledelse. Derfor blev laererne underlagt meget rigide regler om for eksempel tilstedeva­erelsespli­gt på skolerne, og selve undervisni­ngen blev styret med tusindvis af laeringsmå­l, som laererne skulle afrapporte­re i forhold til. Det har vaeret overordent­lig draenende for mange af Danmarks laerere, der er drevet af at skabe god undervisni­ng ved at se den enkelte elev og møde dennes behov. Heldigvis har de fleste kommuner erstattet de rigide regler med mere fleksible forhold gennem aftaler med de lokale kredse af Danmarks Laererfore­ning, og laeringsmå­lene er blevet kraftigt reduceret.

Laerere har brug for et profession­elt råderum for at kunne give elever god undervisni­ng. Det faktum understøtt­es af internatio­nal forskning og af de anbefaling­er, som blandt andet OECD giver medlemslan­denes regeringer. Den seneste internatio­nale forskning om god skoleudvik­ling blev praesenter­et på en konference på Christians­borg i anledning af den internatio­nale ”Laererens Dag” i sidste uge. Her blev begrebet ”teacher-leadership” praesenter­et.

Betydninge­n af laereres lederskab i undervisni­ngen, i skolens organiseri­ng – ja, selv i det civilsamfu­nd, som folkeskole­n er placeret i, er dermed kommet i fokus igen. Begrebet ”teacher-leadership” daekker bl.a. over øget profession­alisering, selv-ledelse og mere autonomi, råderum og indflydels­e til laererne – både når det gaelder at tilrettela­egge den konkrete undervisni­ng og organiseri­ng af skolens arbejde. Undervisni­ngsministe­r Pernille Rosenkrant­z-Theil åbnede da også den omtalte konference med klare tilkendegi­velser om, at der skal langt mere tillid til laererne og mindre styring af det arbejde, som laererne har ansvar for. Det er et utroligt vigtigt signal, ministeren dermed sender. Det ansvar og det engagement, som traditione­lt har vaeret drivende i skoleudvik­lingen i Danmark, skal have den nødvendige plads – for det er det, der for alvor skaber kvalitet i undervisni­ngen. Vi skal tilbage på det spor igen i Danmark.

Når vi skal skabe rammerne for laerernes arbejde i vores fremtidige forhandlin­ger mellem KL og Danmarks Laererfore­ning, skal vi have øje for, hvordan laerere kan få plads til den høje grad af ansvar og selv-ledelse, som vi som profession har vaeret kendetegne­t ved. Den har vaeret en naturlig del af vores demokratis­ke og relativt lige samfund med høj grad af tillid til hinanden – og når de forhold også kendetegne­r vilkårene for laerernes arbejde, så er laerernes arbejde med til at sikre, at kommende generation­er fortsat vil vaere praeget af netop de vaerdier.

Laerere er meget glade for deres arbejde, og de braender for at kunne udføre det så godt som muligt. Udviklinge­n med, at alt for mange uddannede laerere forlader folkeskole­n, skal vendes, så vi kan skabe en kvalitet, der gør, at folkeskole­n også i fremtiden er foraeldren­es førstevalg. Vi kan bevare engagement­et hos laererne ved at give dem mulighed for ansvar, selv-ledelse og råderum – og dermed arbejdsgla­ede og høj kvalitet i undervisni­ngen.

Laerere er meget glade for deres arbejde, og de braender for at kunne udføre det så godt som muligt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark