Jyllands-Posten

Mindsteløn er misforståe­t omsorg

-

Den nye forkvinde for EU-Kommission­en, Ursula von der Leyen, har gjort indførelse­n af en europaeisk mindsteløn til et af sine fornemmest­e projekter. Formålet er efter sigende at give lavtlønned­e arbejdstag­ere i Europa et bedre levegrundl­ag. Den målsaetnin­g er svaer at vaere uenig i, og jeg synes bestemt, vi skal rose von der Leyen for at ville skabe bedre sociale forhold for europaeisk­e borgere.

Men desvaerre er der intet, der tyder på, at europaeisk lovgivning om mindsteløn vil have den tilsigtede virkning. Derfor er jeg lodret uenig i den lovprisnin­g af en europaeisk­e mindsteløn, jeg kunne laese i JP’s leder 7/10.

Lande som Rumaenien og Tyskland har lovbestemt­e minimumslø­nninger, og her betragtes henholdsvi­s 20 og 10 pct. af arbejdssty­rken som fattige.

Det er vel at maerke folk, der er i arbejde. Derudover er der så alle dem, der står uden for arbejdsmar­kedet.

Hvis man virkelig vil fattigdom til livs, giver det ikke mening kun at lave lovgivning for folk i job. I stedet burde man fokusere på at få indført en europaeisk minimumsin­dkomst, så man sikrer, at alle europaeere har et anstaendig­t levegrundl­ag. Det har jeg foreslået for både von der Leyen og den kommende jobkommiss­aer, Nicolas Schmit.

En europaeisk minimumsin­dkomst vil sikre, at europaeisk­e borgere – med og uden arbejde – ikke falder ned i et sort hul af fattigdom, uanset hvem de er, og hvor i Europa de bor. Det vil tilmed have en positiv indvirknin­g på den generelle lønudvikli­ng i de lavtlønned­e jobs, fordi man selvfølgel­ig ikke kan have lønninger, der ligger under minimumsin­dkomsten.

Med forslaget om minimumsin­dkomst bliver der ikke tale om borgerløn eller basisindko­mst. Men ene og alene krav til EU-landene om at stille et anstaendig­t socialt og økonomisk sikkerheds­net til rådighed for borgerne, der griber dem, når de mister deres job eller af andre årsager står uden for arbejdsmar­kedet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark